Wat is een bromfiets klasse A?

Volgens de Belgische wegcode zijn er twee soorten bromfietsen: de bromfiets klasse A en de bromfiets klasse B. We hebben het hier over klasse A. Dat is een bromfiets die niet sneller mag rijden dan 25 kilometer per uur. Dit type brommer wordt soms ook ‘snorfiets’ genoemd.

Wie moet een bromfietsverzekering afsluiten?

Iedereen die met de bromfiets rijdt moet een brommer verzekering afsluiten.

Als je op de openbare weg reist op een Klasse A- of een Klasse B-bromfiets moet je volgens de wet een brommerverzekering afsluiten. Deze verzekering is verplicht en dekt de schade indien je een ongeval veroorzaakt hebt. Dit kan zowel schadelijk letsel zijn als de schade die je aanbrengt aan andere voertuigen of zelfs constructies.

Indien jij graag vergoedt wilt worden in het geval jouw brommer schade oploopt moet je vaak een bijkomende verzekering afsluiten.

SIMULEER JE BROMMERVERZEKERING NU

Wat wordt er nu allemaal gedekt door een bromfietsverzekering?

Wanneer we naar de brommer verzekering kijken zien we dat er bepaalde dingen gedekt worden en andere dingen niet gedekt worden. Indien jij een bijkomende dekking wenst kun je altijd in gesprek gaan met de verzekeringsagent. Afhangende van het verzekeringsbedrijf dat je kiest zijn er verschillende opties en bijkomende verzekeringen nodig.

Wel even oppassen want deze kunnen desbetreffend erg duur zijn!

Dekking van de Verplichte bromfietsverzekering voor derden.

  • De schade die je met je brommer aan anderen veroorzaakt. Materiële schade en fysieke schade inbegrepen.
  • Als een zwakke weggebruiker gewond raakt door een bromfietsongeluk, worden zijn verwondingen gedekt, ook als het niet jouw schuld is.

Niet gedekt door de verplichte brommer verzekering voor derden.

  • Lichamelijk letsel dat jij als bestuurder oploopt bij een verkeersongeval.
  • Schade veroorzaakt door deelname aan toernooien.
  • De schade die jij opzettelijk veroorzaakt.
  • Schade aan je motor.

Voor alle veiligheid raden we aan om zoveel mogelijk dekking toe te voegen aan deze verplichte brommerverzekering voor derden. Hoewel deze verzekeringen zoals eerder aangehaald niet altijd goedkoop zijn, kan het je in bepaalde gevallen erg veel geld uitsparen!

Andere verzekeringen die je kan toevoegen aan jouw basis- of pimaire dekking:

Hier geven wij je alvast een overzicht van de verschillende bijkomende verzekeringen die je kan afsluiten bovenop de verzekering van je brommer. Zo kan je op een veilige manier de baan op en eventueel zelfs grote kosten voorkomen.

Niet elke bijkomende verzekering zal bij jouw situatie passen – toch is het een goed idee om deze eens te overlopen zodat je een idee hebt wat er allemaal mogelijk is.

Rechtsbijstandverzekering

Waarom moet je nou rechtsbijstandsverzekering afsluiten bij een brommerverzkering? Wel, wij hebben in het verleden ondervonden dat heel wat mensen er baat bij hemmen een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten wanneer ze met de motorfiets of brommer de weg op gaan.

Deze verzekering of polis dekt je wanneer je juridische bijstand nodig hebt. Denk nou maar bijvoorbeeld aan het onrechtmatig krijgen van een boete of wanneer de politie jouw brommer in beslag neemt.

Daarnaast is deze verzekering ook erg nuttig in situaties waarin je gewond bent geraakt door iemand anders dan jezelf zodat je eventueel klacht kan indienen of wanneer je rechtsbijstand nodig hebt in conflicten met overheidsinstanties in verband met zaken als voertuigregistratie en intrekking van je rijbewijs en andere geschillen.

Dit is ook een erg handige verzekering om je te helpen op het gebied van strafrechtelijke verdediging als je wordt vervolgd voor verkeersovertredingen zoals te hard rijden of onder invloed rijden met je bromfiets. Als je van jezelf weet dat je een zware voet hebt kan dit een erg goede verzekering zijn om af te sluiten!

SIMULEER JE BROMMERVERZEKERING NU

Gedeeltelijke uitgebreide verzekering

Indien je op zoek bent naar een verzekering die de kosten dekt in geval van schade, diefstal of zelfs brand, dan kan je best een uitgebreide verzekering aangaan.

Deze verzekering dekt diefstal, poging tot diefstal en schade aan uw bromfiets door een ongeval of vandalisme terwijl je brommer gestolen is.

Indien je in een grote stad woont is het altijd aan te raden en uitgebreide verzekering af te sluiten. Zeker wanneer jij je brommer vaak buiten parkeert.

Waar is mijn brommer verzekering geldig?

Je kan jouw verzekering in elk deel van de EU gebruiken. Zorg ervoor dat je rijbewijs en verzekering nog geldig zijn wanneer je eventueel naar het buitenland reist. Als de vergunning en verzekering tijdens een reis naar het buitenland vervallen, wordt deze automatisch ongeldig en kan deze niet worden geaccepteerd in andere landen.

Waar kan ik een brommer verzekering afsluiten?

De meeste grote verzekeringsbedrijven bieden een brommer verzekering aan. Het is natuurlijk best om even onderzoek te doen naar de beste en de goedkoopste verzekeringen. Indien je bepaalde eisen of vragen hebt kun je best even contact opnemen met de verzekeringsagent om te bekijken of een bepaalde polis gepersonaliseerd kan worden.

Hoe wordt mijn brommer verzekering berekend?

De kost van je brommer verzekering wordt berekend op de waarde van je brommer, waar je woont en hoe vaak je al een ongeval hebt gehad. Mensen die in de stad wonen betalen vaak meer voor hun verzekering omdat er een grotere kans is dat je brommer gestolen of beschadigd wordt.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Iedereen die met een bromfiets klasse A op de openbare weg komt, is wettelijk verplicht zich te verzekeren voor zijn burgerlijke aansprakelijkheid. De waarborg BA autoverzekering houdt in dat de verzekeringsmaatschappij de schade vergoedt aan derden waarvoor de bestuurder van de bromfiets aansprakelijk is.

Zodra u de verzekeringspremie hebt betaald, stuurt de verzekeringsmaatschappij u, net zoals bij de autoverzekering, een groene kaart. Dit is het bewijs van dekking. U moet deze kaart altijd bijhebben als u met uw bromfiets de baan op gaat.

 

Als uw bromfiets niet verzekerd is, kan hij op uw kosten en risico in beslag genomen worden. Dit wil zeggen dat de eventueel gemaakte takelkosten en stallingskosten ten laste zijn van de overtreder. Indien er schade is aangebracht tijdens de takeling en/of tijdens de stalling, dan is dit ook voor rekening van de overtreder.

Dezelfde regeling kan toegepast worden als er redenen zijn om te veronderstellen dat de bromfiets niet geldig verzekerd is. U moet dus voor vertrek zeker controleren of u uw geldig verzekeringsbewijs bijhebt. Het bezitten is één zaak, maar u moet het ook ten allen tijde kunnen tonen.

Indien de bromfiets in beslag genomen wordt om één van deze redenen, kunt u de bromfiets terugkrijgen als u een geldig verzekeringsbewijs kan voorleggen en de eventueel gemaakte onkosten betaalt. Maar beter voorkomen dan genezen is hier de boodschap.

Rechtsbijstand

Naast de dekking voor burgerlijke aansprakelijkheid is het interessant als de bromfietsverzekering ook voorziet in dekking van de rechtsbijstand. Rechtsbijstand wordt belangrijk als er bij een schadegeval conflicten zijn. In dat geval komt de rechtsbijstand tussen in de kosten van uw advocaat en de gerechtskosten.

Omnium

Verder kunt u uw bromfiets ook laten verzekeren tegen brand en diefstal.

Sommige maatschappijen voorzien speciale tarieven voor de BA-verzekering in functie van de klasse en de leeftijd van de gebruikelijke bestuurder van de bromfiets. Dit is geen algemene regel en verschilt van maatschappij tot maatschappij.

Opgefokte bromfiets?

Het mag natuurlijk niet, maar er rijden wel meer opgefokte bromfietsen klasse A rond. Wat doet de verzekeringsmaatschappij als u een ongeval veroorzaak met uw opgefokte bromfiets?

De verzekeringsmaatschappij zal in eerste instantie de tegenpartij vergoeden voor de geleden schade. Als dan blijkt dat de bromfiets opgedreven werd, zal de maatschappij alle kosten terugvorderen van de bestuurder (of zijn/haar burgerlijk verantwoordelijken). Met andere woorden: u moet zelf opdraaien voor alle kosten. En die rekening kan aardig oplopen, er is geen maximum voorzien.

Indien er gewonden zijn bij een verkeersongeval komen de kosten al snel aan 10.000 euro of meer. Het is dus zeker niet aan te raden om een bromfiets op te drijven. Behalve het zware prijskaartje zijn er natuurlijk ook de emotionele gevolgen van zo een verkeersongeval.

SIMULEER JE BROMMERVERZEKERING NU