Inleiding tot de Reisverzekering

Wanneer je enkele keren per jaar naar het buitenland reist is het een goed idee om een reisverzekering af te sluiten. Een langdurige reisverzekering is vaak goedkoper dan een tijdelijke verzekering maar werkt op zich op juist dezelfde manier.

Wanneer je dus binnen de zes maanden enkele trips hebt gepland sluit je dus inderdaad best een langdurige reisverzekering af.

Wie moet een reisverzekering afsluiten?

Iedereen kan een reisverzekering afsluiten. Je kan een reisverzekering afsluiten voor jou en je partner maar evengoed ook voor je kinderen. Het is slim om een reisverzekering af te sluiten wanneer je een trip naar landen maakt zoals Thailand, Indonesië, Peru – maar evengoed ook een wintersportvakantie. De risico’s die je in zulke landen tegenkomt zijn namelijk groter dan wanneer je op vakantie gaat naar de kust of de Provence.

Waarom moet ik een reisverzekering afsluiten?

reisverzekeringen vergelijkenOf je nu gaat wandelen, een lange boottocht maakt of gaat duiken – op reis kom je altijd een heleboel risico’s tegen. Het is dan ook een goed idee om je te verzekeren indien het even fout gaat.

Het kan zijn dat je vlucht geannuleerd wordt, dat je koffer verloren gaat of dat je ziek wordt op reis. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat je een goede ondersteuning hebt en dat het je geen handenvol geld kost.

Een verzekering kan tussenkomen bij repatriëring, ziekenhuiskosten, bepaalde annuleringen of zelfs wanneer je lange tijd in een land vast zit door natuurrampen of een pandemie.

Wat dekt mijn reisverzekering?

Wanneer je een reisverzekering aangaat is het belangrijk te verstaan wat jouw reisverzekering allemaal dekt. Indien je op wintersportvakantie gaat moet je ook nakijken of dit gedekt wordt door jouw verzekering. Er zijn speciale wintersportverzekeringen die je op gepaste tijd kan afsluiten.

 1. Assistentie tijdens uw reis:
 • Een reisverzekering kan extra reiskosten zoals verblijfskosten vergoeden wanneer je door onvoorziene omstandigheden voor lange tijd in het buitenland moet verblijven. Dit kan gebeuren wanneer je vast komt te zitten door een politieke situatie, maar ook door natuurrampen of door een pandemie zoals Covid 19.
 • Goede ondersteuning via een hotline zodat je altijd geholpen kan worden – deze voorwaarden kunnen echter verschillen van verzekering tot verzekering en maatschappij tot maatschappij.
 • De verzekering kan je ook vergoeden wanneer een koffer verloren wordt of je bezittingen beschadigd worden door bijvoorbeeld de vliegtuigmaatschappij of zelfs de luchthaven.

 

 1. Bijstand aan particulieren:
 • De verzekering kan spoedeisende ingrepen in het ziekenhuis vergoeden zoals een spoedopname bij ongeval of zelfs een breuk bij het skiën.
 • Bepaalde kosten na de ziekenhuisopname zoals bijvoorbeeld het kopen of huren van een brace of krukken worden vergoed.
 • De verzekering kan ook jou en je gezin repatriëren wanneer er een spoedoperatie moet doorgaan in België, wanneer je niet in het buitenland geholpen kan worden of wanneer je bijvoorbeeld door bepaalde breuken een speciale vlucht naar huis moet nemen.
 1. Hulp aan huis:
 • Ook wanneer je bij thuiskomst merkt dat jij je sleutels verloren bent kan de verzekering je helpen. Zo vergoedt de verzekering de slotenmaker die jouw deur moet openmaken of het laten maken van een nieuwe sleutel.
 • Wanneer je thuiskomt en je merkt dat jouw woning aanzienlijke schade heeft geleden kan de verzekering jou helpen. De verzekering zal zo bijvoorbeeld het hotel betalen voor de dagen dat jij niet in je huis kan verblijven.

Toegevoegde opties

Wanneer je beslist om een verzekering aan te gaan voor een reis binnen Europa kan je eventueel ook nog een bijkomende verzekering of optie nemen om je wagen te beschermen.

Zo kan je ook rekenen op:

 • Hulp wanneer je pech hebt zoals mechanische problemen, een lekke band hebt, zonder benzine valt etc. Daarnaast kan je ook vergoed of geholpen worden in het geval jij je autosleutels vergeet of in je auto laat liggen.
 • De verzekering kan ook de verzending van onderdelen die nodig zijn voor het repareren van je wagen in het buitenland vergoeden.
 • Daarnaast kan de verzekering ook regelen dat je wagen naar een garage in België gebracht wordt indien de juiste onderdelen niet voor handen zijn of de wagen in het buitenland niet gerepareerd kan worden.

Hoe wordt mijn reisverzekering berekend?

Jouw langdurige reisverzekering wordt berekend op het soort reis dat je plant en de duur van de verzekering. Wanneer je bijvoorbeeld op wintersportvakantie gaat kan het zijn dat je meer moet betalen dan wanneer je gewoon in Spanje aan het strand gaat liggen.

Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met alle opties en het maximale bedrag waarvoor je verzekerd bent. Neem zeker contact op met de verzekeringsagent om meer informatie te verkrijgen over de verschillende opties en pakketten die voor handen zijn en die bij uw budget passen.

Het vergelijken van reisverzekeringen is een stuk eenvoudiger geworden met de komst van internet. Moest er vroeger handmatig bij verschillende verzekeraars een offerte worden aangevraagd, tegenwoordig is een paar minuten surfen al voldoende om een uitgebreid overzicht te krijgen van de beschikbare reisverzekeringen en de bijbehorende prijzen. Dit heeft er onder andere toe geleid dat verzekeraars een stuk goedkoper zijn geworden. Met name met de intrede van online verzekeraars zijn de prijzen flink naar beneden bijgesteld, omdat de traditionele verzekeraars geen keus hadden anders dan het volgen van de algemene prijsontwikkeling om zo toch competitief te blijven.

Reisverzekering vergelijken

Het belangrijkste binnen een vergelijking van reisverzekering is het vasthouden van dezelfde verzekeringsvorm. Een tijdelijke reisverzekering dient met een andere kortlopende reisverzekering te worden vergeleken en niet met een doorlopende reisverzekering. Daarnaast dient er zoveel mogelijk op de voorwaarden te worden gelet om zo te voorkomen dat er appels met peren worden vergeleken.

In principe wordt een reisverzekering duurder naarmate er meer is meeverzekerd, net als bij andere verzekeringen. Dit betekent dat het bij een vergelijking van reisverzekeringen extra belangrijk is om op de voorwaarden te letten van de goedkoopste aanbieder. Niet zelden zit er een addertje onder het gras en zijn de algemene voorwaarden van de polis zo opgesteld dat er in het geval van schade minder wordt uitgekeerd dan bij een iets duurdere reisverzekering waarvan de voorwaarden wel goed zijn.

Voorwaarden

Bij het vergelijken van de voorwaarden is het slim om met een aantal factoren rekening te houden. Allereerst is het verstandig om te kijken naar het aantal soorten schades dat wordt vergoed door de reisverzekeraar. Door te kijken naar de verschillende schadeposten die worden verzekerd kan er bepaald worden of de reisverzekering geschikt is voor de persoonlijke situatie. Vergelijk alleen reisverzekeringen met elkaar die beide voldoen aan de wensen en de schade vergoeden die eventueel kan worden geleden met de huidige persoonlijke situatie.

Zorg er daarnaast voor dat het maximaal uit te keren bedrag bij een schade zoveel mogelijk overeenkomt. In vergelijkingen van reisverzekeringen komen er vaak goedkope reisverzekeraars uit de bus die een schade maar tot een bepaald, relatief laag bedrag vergoeden. Een reisverzekering kan hiermee erg goedkoop overkomen, maar uiteindelijk toch een stuk duurder uitpakken. Door zoveel mogelijk rekening te houden met deze twee factoren kunnen de reisverzekeringen eerlijk worden vergeleken en zal de goedkoopste aanbieder uiteindelijk op de lange termijn ook echt de goedkoopste blijven.

Website

Een goede website voor de vergelijking van meerdere polissen voor reisverzekeringen bij verschillende aanbieders is die van Eccent. Op eccent.be kunnen verschillende reisverzekeringen worden vergeleken. Door enkele gegevens in te vullen kan er een persoonlijke situatie worden geschetst. De website zal hier vervolgens de beste reisverzekeringen bij gaan zoeken en deze in een handig overzicht weergeven. Vervolgens is het mogelijk om de details van de verzekeringen te bekijken en zo ook de voorwaarden van de verzekering mee te nemen in de vergelijking. Op die manier kan uiteindelijk de beste reisverzekering worden gevonden.