Hoe kies je de goedkoopste autoverzekering voor jouw auto?

Wanneer je een ongeval krijgt met je wagen zonder dat je verzekerd bent ga je ongetwijfeld in de problemen komen – van hoge boetes tot zelfs het intrekken van je rijbewijs… indien je de baan opgaat heb je maar beter een autoverzekering. Een auto-ongeluk kan iedereen voorkomen – of je nu al jaren met de auto leert of nog maar net je rijbewijs gehaald hebt. Daarom is het belangrijk een autoverzekering af te sluiten. In België en heel wat andere Europese landen is een autoverzekering zelfs verplicht!

Wie moet een autoverzekering afsluiten?

Iedereen die een auto bestuurt moet verzekerd zijn op het voertuig. Wanneer je in België een wagen aankoopt zal de verzekering een van de eerste dingen zijn die je in orde maakt – zeker wanneer je het voertuig ook nog eens in België wil laten registreren.

Zonder een autoverzekering met de wagen rijden kan heel erg gevaarlijk zijn. Indien je in een ongeval betrokken raakt en je niet gedenkt bent zal je alles uit eigen zak moeten betalen – en die kosten kunnen hoog oplopen! En dan hebben we het nog niet over de vele kosten en boetes die erbij komen omdat je zonder verzekering reed.

Een autoverzekering in België is in andere woorden geen keuze – het is een vereiste.

Waar kan ik een autoverzekering afsluiten?

De markt voor autoverzekeringen wordt gedomineerd door vier grote verzekeringsmaatschappijen (AXA, Fortis, Ethias en Allianz), maar er zijn ook meer dan 76 andere en vaak kleinere bedrijven die autoverzekeringsdiensten aanbieden. Juist omdat er zoveel keuze is, is het best dat je goed onderzoek doet naar de verschillende voorwaarden en prijzen. Op die manier kun je een verzekeringsagent en verzekering kiezen die past bij jouw situatie.

3 types van autoverzekering

BA autoverzekering

Bij een autoverzekering tegen de Burgerlijke Aansprakelijkheid is met name de prijs van de verzekering erg belangrijk om naar te kijken. Aangezien deze vorm wettelijk verplicht is voor iedereen die met een auto de openbare weg op wil zijn de algemene voorwaarden bij de verschillende verzekeraars grotendeels gelijk. De goedkoopste BA autoverzekering is daardoor te vinden door de verschillende verzekeraars naast elkaar te leggen en te kijken naar de premie die er voor de polis betaald dient te worden. Het is mogelijk al deze informatie handmatig te verzamelen, maar het is slimmer om op internet te zoeken naar een website die het mogelijk maakt verschillende autoverzekeraars te vergelijken en zo gemakkelijk de goedkoopste autoverzekering te vinden. Een voorbeeld van een website waarop verschillende aanbieders van autoverzekeringen kunnen worden vergeleken is de erg populaire Eccent site.

Mini Omnium autoverzekering

In tegenstelling tot de BA autoverzekering is een Mini Omnium autoverzekering niet wettelijk verplicht. Dit betekent dat een autobezitter zelf kan bepalen of hij of zij deze verzekering afsluit en daarmee meer risico’s dekt. Het vinden van de goedkoopste verzekeraar voor een Mini Omnium autoverzekering is iets lastiger dan het vinden van de goedkoopste verzekering wanneer het gaat om een BA autoverzekering. Dit komt voornamelijk omdat de verzekeringen minder op elkaar lijken. Een goedkopere Mini Omnium autoverzekering kan daarom betekenen dat de algemene voorwaarden minder gunstig zijn. De goedkoopste autoverzekering vinden is op deze manier een kwestie van het combineren van twee factoren. Aan de ene kant dient te prijs zo laag mogelijk te zijn en aan de andere kant moeten de voorwaarden zo gunstig mogelijk zijn. Het is opnieuw slim om online een aantal verzekeraars te vergelijken. Zodra er enkele overblijven met ongeveer dezelfde goedkope prijs, kan er het best goed naar de voorwaarden worden gekeken. Op deze manier kan er een goedkope autoverzekering worden gevonden die ook op de lange termijn, na een eventuele schade, de goedkoopste autoverzekering zal blijken. Niets is immers zo vervelend als het achteraf uitvinden dat de verzekering toch niet zo voordelig bleek te zijn als deze op voorhand leek.

Maxi Omnium autoverzekering

De meest lastig te vergelijken autoverzekering is de Maxi Omnium autoverzekering. Deze vorm is het meest uitgebreid en dekt de meeste risico’s af, maar het is daarmee ook de autoverzekering waarbij de verschillen tussen de verschillende aanbieders het grootst zijn. Het is in dit geval slim om zo goed mogelijk in te schatten welke schades het meest voor de hand liggen in de persoonlijke situatie. Door vervolgens dit zelfgemaakte schadeprofiel te koppelen aan de beperkende voorwaarden van de verzekeraars kan de autoverzekering worden gevonden die het best aansluit op de persoonlijke situatie en daarmee de goedkoopste autoverzekering zal zijn op de lange termijn.

Wat dekt de autoverzekering?

Wanneer je een autoverzekering aangaat in België moet je weten dat deze verzekering enkel de wagen denkt en niet de bestuurder of de inzittenden. Indien je graag een verzekering wilt waarbij ook de bestuurder en de inzittenden gedekt zijn ga je een aanvullende verzekering moeten aansluiten. Niet alle bedrijven die verzekeringen aanbieden zullen deze service of extra dekking aanbieden, dus het is een goed idee om eerst wat onderzoek te doen.

Naast een autoverzekering is ook de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht. Hierbij ben je verzekerd indien je iemand lichamelijk of fysiek schade toebrengt wanneer je met de wagen rijdt.

Heel wat mensen kiezen voor een volledige dekking. Dit betekent dat je auto volledig verzekerd is tegen de meeste ongevallen maar ook tegen brand, diefstal of schade. Daarnaast kan je ook kiezen voor een gedeeltelijke dekking – hoewel dit niet altijd aan te raden is, zeker wanneer je in een grote stad woont. Wat er is opgenomen in de gedeeltelijke dekking hangt af van de aanbieder, maar meestal is dit enkel schade door ongeval.

Wanneer je een polis selecteert krijg je van je verzekeringsmaatschappij een groene kaart.  Deze groene kaart zal je altijd bij je moeten hebben – de politie kan hier namelijk naar vragen.

Je krijgt ook een meldingsformulier dat je moet invullen indien je betrokken bent bij een ongeval. Het is altijd handig om extra exemplaren te vragen. Als er zich een ongeval voordoet, dan onderneem je de volgende stappen: Vraag de groene kaart van de andere bestuurder om de verzekering te verifiëren, vraag de namen en adressen van de getuigen voordat ze vertrekken, vul het formulier in voor het melden van ongevallen (dit moet ondertekend worden door de beide partijen), noteer de feiten van het ongeval, de plaats en het uur, stuur het formulier binnen de week naar je verzekeringsmaatschappij. Sommige mensen zullen vragen om het ‘’tussenbeide’’ op te lossen maar dit is niet altijd een goed idee – zeker wanneer er schade aan de carrosserie is vastgesteld.

Net als in andere landen is een verzekering goedkoper indien je al lang geen ongeval veroorzaakt hebt. Dit wordt ook wel eens een bonus malus genoemd. Niet alle verzekeraars maken gebruik van dit systeem, maar het kan interessant zijn om hier toch wat onderzoek naar te doen.

Hoe wordt mijn autoverzekering berekend?

Wanneer we kijken naar hoe de prijs van de autoverzekering berekend wordt zien we dat de verzekeringsagenten vooral rekening houden met de verzekerde aangegeven waarde, het type voertuig en de leeftijd van het voertuig. Daarnaast zal het ook duurder zijn om de wagen te verzekeren in een drukke stad zoals Antwerpen dan in een klein dorpje in de boerenbuiten.

Er zijn verschillende manieren om de goedkoopste autoverzekering te vinden. De meeste mensen zullen allereerst naar de prijs van de verzekering kijken, dit lijkt een slimme manier, maar het werkt niet in alle gevallen even goed. Het is ook slim om naar de voorwaarden van de verzekering te kijken, al is dit ook weer niet altijd even belangrijk.