Wanneer je met een motor de baan op gaat ben je verplicht bij wet om een motorverzekering af te sluiten. Net zoals een autobestuurder moet je wettelijk gezien minimum een verzekering van burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten om zo lichamelijke en materiele schade die door jou werd aangericht te dekken.

Daarnaast kan je ook kiezen voor uitgebreidere motorverzekeringen zodat ook jij en je motor verzekerd zijn bij ongeval.

Wie moet een motorverzekering afsluiten?

Iedereen die met een motor de openbare weg oprijdt moet een motorverzekering hebben. Dit is een wettelijke vereiste in België en bijna alle Europese landen. Ook wanneer je bijvoorbeeld een ritje maakt naar Nederland of Frankrijk moet je met andere woorden verzekerd zijn.

De minimumverzekering die jij voor je motor moet afsluiten is de BA-motorverzekering of de Burgerlijke Aansprakelijkheid motorverzekering. Deze verzekering zal alle kosten dekken van de materiele en lichamelijke schade die jij bij een ongeval met je motor aanricht.

Wat wordt gedekt door een motorverzekering?

MotoverzekeringWanneer we een kijkje nemen naar de motorverzekering zien we dat je als motorrijder verschillende soorten motorverzekering kan afsluiten.

De eerste – en ook goedkoopste, motorverzekering is de motorverzekering voor Burgerlijke Aansprakelijkheid. Deze motorverzekering is wettelijk verplicht in België. Iedere motor die zich in België op de weg bevindt zal minimum deze verzekering moeten afsluiten.

Natuurlijk is het slim om bijkomende verzekeringen af te sluiten – veelal worden deze in een soort pakketvorm aangeboden onder de noemer omnium.

Zo heb je de kleine omnium of mini omnium. Deze motorverzekering bevat de door de wet verplichte burgerlijke aansprakelijkheid verzekering maar ook bijkomende dekking zodat ook glasbreuk (koplampen, achterlichten, achteruitkijkspiegels), schade door natuurrampen of aanrijdingen met een dier door de verzekering gedekt worden. Let echter op want wat er wel of niet gedekt wordt door de kleine omnium kan van verzekeraar tot verzekeraar verschillen.

Een full omnium motoverzekering is meestal de meest dekkende motorverzekering die je bij een verzekeraar kan afsluiten. Deze verzekering dekt alles dat een kleine omnium ook dekt, maar dekt ook de schade die door jou werd aangebracht. Zo wordt de schade aan je motor ook gedekt indien jij het ongeval veroorzaakte. In sommige gevallen wordt zelfs je uitrusting gedekt. Helmen, jassen, laarzen en handschoenen kunnen namelijk erg duur zijn. Het is dan ook erg handig wanneer deze door jouw motorverzekering gedekt zijn bij een ongeval.

Bijkomende dekking bij de motoverzekering

Als motorrijder is het vaak een goed idee om bijkomende dekking te kopen bij je motorverzekering. Heel wat verzekeraars bieden deze bijkomende dekking aan wanneer je een motorverzekering afsluit. Het is dan ook altijd een goed idee om hierover te praten met je verzekeraar, of hier onderzoek naar te doen.

Een bijkomende verzekering die voor motorrijders bijna onmisbaar is, is de bestuurdersverzekering. Deze verzekering dekt jouw lichamelijke letsels indien je betrokken was bij het ongeval en jij nog een keer in fout was.

Als motorrijder heb je meer kans om jezelf te bezeren tijdens een ongeval. Een bestuurdersverzekering is dan ook geen overbodige luxe bij het afsluiten van een motorverzekering. De kans dat jij je bezeert bij een ongeval is namelijk zeer reëel – en ziekenhuiskosten kunnen erg hoog oplopen.

Ook pechverhelping is een goede aanvullende verzekering om in te investeren. Niets ergers dan in de regen langs de snelweg te moeten wachten op een takelwagen of een mekanieker. Je motor laten takelen kost al snel meer dan 150 euro – en dan hebben we het nog niet over de mechanische kosten. Pechverhelping is dan ook een goede keuze om onmiddellijke hulp te krijgen bij technische problemen. Heel wat pechverhelpingsverzekeringen zijn geldig in binnenland en buitenland.

Hoe wordt de prijs van een motoverzekering berekend?

Net zoals bij een autoverzekering wordt de prijs van een motorverzekering berekend afhankelijk van de waarde van je motor, het vermogen, je woonplaats en je ongevallengeschiedenis. Motorrijders die op het platteland wonen en een goedkope motor hebben zullen dus minder betalen dan motorrijders in de stad met een dure motor.

Waar kan ik een motorverzekering afsluiten?

Je kan makkelijk en snel een motorverzekering afsluiten bij de verzekeringsafdeling van je bank of bij een grote verzekeraar. Ga zeker ook eens ten rade bij enkele kleinere kantoren of verzekeraars gezien zij vaak erg goede promoties en dekking kunnen aanbieden.

Wanneer je een motorverzekering kiest is het aan te raden goed onderzoek uit te voeren om er zeker van te zijn dat je een goede dekking kiest.

Waarom afsluiten?

moto verzekeringOver het wel of niet afsluiten van een motoverzekering hoeft niet lang te worden nagedacht. Een motoverzekering is namelijk wettelijk verplicht voor iedereen die met een motor de openbare weg op wil. Dit betekent dat de basisverzekering door iedereen dient te worden afgesloten. Dit is ingesteld om ervoor te zorgen dat zowel stoffelijke als lichamelijke schade die kan worden opgelopen in het verkeer altijd kan worden vergoed door de schuldige partij. Zeker in het geval van lichamelijke schade kunnen de bedragen flink oplopen wanneer het gaat om een chronische aandoening of verwonding voor langere tijd. Veel mensen hebben niet voldoende kapitaal achter de hand om zo’n klap op te vangen, waardoor de wettelijke verplichting tot verzekering is ingevoerd.

Aanvullende mogelijkheden

Naast de basis motoverzekering is het mogelijk om een aantal extra opties af te sluiten. Op deze manier kunnen er extra risico’s worden afgedekt en zullen er niet onverwacht alsnog allerlei kosten opduiken bij een mogelijk probleem in het verkeer. De aanvullende opties zijn:

Een rechtsbijstandsverzekering is er om een eventuele veroorzaker van schade in het verkeer bij te kunnen staan in juridische zin. De verzekering zal doorgaans uitkeren om het slachtoffer van het ongeval financieel bij te staan, maar er kan daarnaast ook een juridische procedure volgen om de dader te straffen. De rechtsbijstandsverzekering die naast de motoverzekering is af te sluiten zal de verdediging van de belangen van de schuldige op zich nemen en daarom zorgen voor een zo positief mogelijke afloop van een eventueel conflict.

Ten tweede is het mogelijk om een motor te verzekeren tegen diefstal en brand. In beide gevallen zal de motor of bromfiets verdwenen of in de meeste gevallen in ieder geval onbruikbaar zijn, iets wat zeer vervelend is, helemaal voor mensen die erg aan hun tweewieler gehecht zijn. Het is daarom mogelijk om de motor tegen diefstal en brand te verzekeren en op die manier in ieder geval de financiële waarde terug te kunnen krijgen om zo eventueel een nieuwe aan te kunnen schaffen. Sommige verzekeraars eisen een antidiefstal systeem voor de motor om de dekking tegen diefstal te kunnen leveren, maar dit is niet in alle gevallen verplicht.

De derde aanvullende optie zorgt voor een vergoeding van de lichamelijke schade die de bestuurder zelf op kan lopen bij een ongeval. De bestuurdersverzekering keert uit bij gemaakte medische kosten, blijvende of tijdelijke invaliditeit en overlijden. Hiermee kunnen de mogelijk hoog oplopende kosten van een ongeval worden afgedekt en kan er met een stuk minder risico op de motor worden gereden.