Wat is het?

Een autoverzekering bestaat er in verschillende vormen. De verschillende vormen van een autoverzekering hebben gemeen dat ze bedoeld zijn om de schades die kunnen ontstaan vanwege onopzettelijke problemen in het verkeer. De basisverzekering, de B.A. Autoverzekering dekt echter alleen schade aan voertuigen van anderen. Schade die ontstaat aan de eigen auto is niet mee verzekerd en zal dus ook niet worden vergoed met deze verzekering. De andere vormen van de autoverzekering zijn de zogeheten Mini Omnium en Maxi Omnium. Deze verzekeringsvormen kennen een meer uitgebreide dekking en zijn daarom beter geschikt voor auto’s met een hogere dagwaarde of lagere leeftijd.

autoverzekeringMet een Mini Omnium autoverzekering wordt naast de schade aan andere ook schade aan het eigen voertuig gedekt. Dit geldt voor schade die ontstaat door brand, diefstal, glasbraak, contact met dieren en natuurkrachten. Eigenlijk verzekert een Mini Omnium de verzekeringnemer tegen alle schade die kan ontstaan van buitenaf die onopzettelijk (behalve diefstal) wordt toegebracht aan de auto. Een Maxi Omnium autoverzekering gaat nog een stap verder. Deze autoverzekering verzekert ook de schade die ontstaat door vandalisme, waarmee dit de meest uitgebreide vorm is van de autoverzekeringen. Nieuwe auto’s en voertuigen met een hoge dagwaarde kunnen het best verzekerd worden met een Maxi Omnium verzekering.

Waarom een autoverzekering afsluiten?

Een B.A. Autoverzekering is voor iedere autobezitter verplicht. Zonder deze verzekering is het niet toegestaan de openbare weg op te gaan met de auto. Dit is ingesteld om eventuele kosten van schades die veroorzaakt wordt door andere gegarandeerd vergoed te krijgen. Wanneer iemand een ander aanrijdt en vervolgens over onvoldoende kapitaal beschikt om de schade te vergoeden zou de gedupeerde dubbel in de problemen zitten. Door middel van deze verplichte autoverzekering kan de schade aan een ander altijd worden vergoed door de verzekering uit te laten keren.

autoverzekeringenEen Mini of Maxi Omnium autoverzekering kan daarnaast erg handig zijn om aanvullende schades te verzekeren. Wanneer het gaat om een relatief nieuwe auto of een auto met een gemiddelde dagwaarde is het slim om deze Mini Omnium te verzekeren. Op deze manier is de auto verzekerd tegen de meest voorkomende schades van buitenaf aan de eigen auto. Dit kan een hoop kosten schelen, want een schade aan een auto loopt doorgaans flink in de papieren. De meeste mensen hebben dit geld niet zomaar achter de hand en kunnen door middel van een Mini Omnium verzekering dus toch blijven genieten van hun nette auto.

Nieuwe auto’s en auto’s met een hoge dagwaarde zijn het best af met een Maxi Omnium autoverzekering. Hiermee is ook de schade die ontstaat door vandalisme gedekt en worden daarmee eigenlijk alle kosten vergoed die kunnen ontstaan aan een auto, zolang dit buiten de eigen schuld om gebeurt.

Uiteraard is een B.A. Autoverzekering de goedkoopste en wordt de meeste premie berekend over een Maxi Omnium autoverzekering. De premie komt tot stand door te kijken naar de verzekerde waarde voor vergoeding van een totaal verlies, het bedrag van de vrijstelling, het type voertuig, de leeftijd en/ of verblijfplaats van de voornaamste bestuurder en de graad in de Bonus-Malus regeling. Daarnaast wordt er vaak een antidiefstal systeem geëist bij duurdere auto’s.