Een autoverzekering is verplicht voor iedereen die zich met de auto op de openbare weg wil vertonen. Dat wil zeggen, de Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) dient verplicht te worden verzekerd. Dit is de goedkoopste vorm van een autoverzekering en verzekert alleen de schade die aan derden wordt toegebracht bij een eventueel ongeval. Het is daarnaast mogelijk om een autoverzekering uit te breiden met een Mini of Maxi Omnium dekking. Op deze manier kan er een meer uitgebreide dekking tegen een groter scala aan mogelijke kostenposten worden afgesloten, al betekent dit natuurlijk wel dat de kosten van de autoverzekering ook harder omhoog gaan.

Vergelijken

Om autoverzekeringen onderling te vergelijken kan er naar verschillende aspecten worden gekeken. Allereerst is het in alle gevallen belangrijk om de vormen van de autoverzekering aan elkaar gelijk te stellen. Het heeft weinig zin om een Mini of Maxi Omnium autoverzekering te vergelijken met een BA autoverzekering. De laatste zal altijd goedkoper zijn en de voorwaarden zullen een stuk minder gunstig zijn. Door de vormen gelijk te stellen kan er een eerlijke vergelijking worden gedaan en zal er uiteindelijk echt een van de twee verzekeringen uit de bus komen die in die situatie de beste van de twee is.

Een laatste belangrijke: kies best een verzekeraar waar je zelf veel keuze hebt over waar je je herstellingen kan laten uitvoeren. Dit kan je gewoon aan je makelaar vragen. Ik hing bijvoorbeeld bij een vorige verzekeraar vast aan één hersteller van autoruiten, terwijl ik zelf familie heb werken bij glasschade expert Touring Glass en dus liever daar ga: dat kon niet. Bij veel verzekeraars kies je zelf je hersteller, en dat is dus niet onbelangrijk!

Prijs

Natuurlijk vergelijken mensen de autoverzekeringen graag op prijs. Elke euro die er per maand minder hoeft te worden uitgegeven aan de autoverzekering lijkt meegenomen en daarmee lijkt het voor veel mensen een makkelijke besparing op de maandelijkse lasten. Toch is het niet in alle gevallen aan te raden om de verschillende verzekeraars alleen op prijs te vergelijken. Bij een BA autoverzekering is dit echter in principe geen probleem. Deze autoverzekering is, zoals eerder aangegeven, wettelijk verplicht en is daarmee goed vergelijkbaar. De voorwaarden van deze verzekering zullen bij de verschillende aanbieders niet veel van elkaar verschillen, waardoor de prijs de belangrijkste factor is om deze verzekeringen op de vergelijken.

Voor Mini en Maxi Omnium autoverzekeringen ligt dit echter wat anders. Bij deze verzekeringen stellen de verzekeraars algemene voorwaarden en beperkingen op die meer van elkaar verschillen. Het is daarom interessant om bij deze vormen van autoverzekeringen goed te kijken naar de voorwaarden die er gelden. Zo kan het voorkomen dat twee verschillende verzekeraars bij een min of meer gelijke schade een totaal ander bedrag uit zullen keren. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de maximale uitkering in bepaalde gevallen. Door een zo hoog mogelijke maximale uitkering te kiezen bij de schadeposten die het best passen bij de persoonlijke situatie kan er uiteindelijk de beste autoverzekeringen worden gevonden.

Lange termijn

Op de korte termijn zal de verzekering met de voorwaarden die het best bij de persoonlijke situatie passen niet altijd de voordeligste zijn. Door toch maandelijks iets meer voor de verzekering te betalen kan het op de lange termijn uiteindelijk toch nog voordeliger uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan een eventuele schade waarbij een groot deel van de kosten niet vergoed worden. De totale kosten van de verzekering en de schade kunnen op die manier alsnog hoger uitvallen waardoor goedkoop verandert in duurkoop.