Wat is een tijdelijke reisverzekering?

Wanneer je op reis vertrekt is het een goed idee om tijdelijk een reisverzekering af te sluiten. Op die manier kan jij zonder zorgen naar het buitenland vertrekken. Heel wat mensen denken echter dat in een reisverzekering enkel ziekenhuiskosten of andere medische kosten zitten inbegrepen. Dit zorgt ervoor dat ze er vaak voor kiezen om geen reisverzekering af te sluiten – ‘de kans dat ik ziek wordt op reis is erg klein’ denken ze dan. Toch is een tijdelijke reisverzekering erg handig. We zetten hier alle feiten even op een rijtje.

Wie moet een tijdelijke reisverzekering afsluiten?

Iedereen die tijdelijk naar een ander land reist sluit best een reisverzekering af – je weet namelijk nooit wat jou kan overkomen. Wanneer je een klein budget hebt of maar enkele dagen per jaar naar het buitenland gaat kan je een tijdelijke reisverzekering afsluiten, maar wanneer jij je vaak over de grens bevindt of enkele keren per jaar op vakantie gaat is het best dat jij een langere reisverzekering afsluit.
Waarom moet ik een tijdelijke reisverzekering afsluiten?

Een reisverzekering is niet verplicht – toch is het sterk aan te raden een of andere vorm van verzekering af te sluiten wanneer je besluit op reis te gaan. Het is namelijk erg beangstigend om in het buitenland ziek of gewond te raken. Je spreekt vaak de taal niet en in een vreemde stad in een vreemd ziekenhuis verblijven is geen pretje: zeker wanneer de rekening daarna ook nog eens torenhoog is!

In sommige gevallen zal het ziekenhuis in het land waar je verblijft je gratis behandelen – maar ik zou hier niet op rekenen. In de meeste gevallen is een ziekenhuisopname erg duur.

Indien je een ziekteverzekering hebt kan je trouwens ook even nagaan of je in het buitenland gedekt bent. Heel wat bedrijven sluiten een extra ziekteverzekering af voor hun personeel. Daarnaast kan het eventueel ook zo zijn dat je ziekteverzekering maar in een bepaald aantal landen geldig is. Dan moet je natuurlijk een bijkomende verzekering nemen wanneer je op reis vertrekt.


Wat dekt mijn tijdelijke reisverzekering?

            De dekking is afhankelijk van de polis en het bedrijf waar jij je verzekering hebt afgesloten. Hier is echter een lijst met de algemene dekking die elke reisverzekering biedt.

 1. Assistentie tijdens uw reis:
 • Vergoeding van extra reiskosten (verblijfs- en verzekeringskosten) in het geval je door onvoorziene omstandigheden (inval, natuurrampen, pandemieën, etc.) in het buitenland moet blijven.
 • Hotline-ondersteuning 24/7 beschikbaar voor en tijdens uw reis.
 • Indien je koffer of spullen gestolen of beschadigd worden door bijvoorbeeld de busmaatschappij, de luchthaven of de vliegmaatschappij, heb je recht op een vergoeding of een nieuwe koffer en basisbenodigdheden.
 1. Bijstand aan particulieren:
 • Vergoeding van kosten voor spoedeisende behandelingen (bedrag beperkt door verzekering)
 • Dekking van bepaalde kosten na de iekenhuisopname (bedrag beperkt door verzekering)
 • Repatriëring van het gezin van de gewonde of vergoeding van hotelkamerkosten als het slachtoffer om gezondheidsredenen niet kan worden verplaatst.
 1. Hulp aan huis:
 • Indien je thuiskomt na een welverdiende vakantie en jij je huissleutels verloren bent of beschadigd hebt dan kan je de kosten van de slotenmaker of de nieuwe sleutel inbrengen bij de verzekering.
 • Indien je na je reis thuiskomt en er aanzienlijke schade is toegebracht aan je huis komen sommige maatschappijen tussen in de kosten van de hotelkamer wanneer jij niet in je huis kan verblijven.

Toegevoegde opties

Wanneer je kiest voor een tijdelijke reisverzekering voor landen binnen Europa kan je eventueel ook een bijkomende reisverzekering aangaan voor je wagen. Dit omvat;

 • Hulp bij pech (mechanisch probleem, lekke band, benzine, etc.), botsing of wanneer je de sleutels van je auto verloren bent.
 • Verzending van onderdelen die nodig zijn voor autoreparatie in het buitenland
 • Vervoer van het verzekerde voertuig naar de garage van jouw keuze in België als reparaties in België moeten worden uitgevoerd of als reparaties ter plaatse niet mogelijk zijn.

Hoe wordt mijn tijdelijke reisverzekering berekend?

Alle tijdelijke reisverzekeringen worden bepaald aan de hand van de duur van je vakantie, waar je op vakantie gaat, welk soort vakantie je neemt en hoe oud je bent. Daarnaast wordt er eventueel ook gekeken naar onderliggende gezondheidsproblemen.

Denk er ook aan dat verzekeringen die je afsluit wanneer je op skivakantie gaat heel wat hoger kunnen liggen gezien de kans dat je met een breuk of een kneuzing terugkeert van vakantie een pak hoger ligt.

Een tijdelijke reisverzekering is het best geschikt voor mensen die per jaar relatief weinig op reis zijn. Wanneer er alleen in de zomer 14 dagen vakantie wordt gevierd en er de rest van het jaar hard wordt gewerkt is het vaak niet voordelig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Het is slimmer om een kortlopende reisverzekering af te sluiten wanneer er op jaarbasis minder dan 21 dagen in het buitenland wordt verbleven. Iedereen die minder dan deze 21 dagen per jaar in het buitenland verblijft kan daarom geld besparen met een kortlopende reisverzekering en zo geld overhouden voor andere leuke dingen.

Er kan bij het afsluiten van een reisverzekering gekozen worden tussen twee opties. Aan de ene kant kan er een doorlopende reisverzekering worden afgesloten, maar mensen kunnen ook kiezen voor een kortlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering klinkt vaak aantrekkelijk, maar in veel gevallen zijn mensen goedkoper af met een tijdelijke reisverzekering.

Dekking

De dekking van een kortlopende reisverzekering kan zelf worden gekozen aan de hand van allerlei modules. Een tijdelijke reisverzekering kan daarmee zelf worden samengesteld en zo worden afgestemd op de persoonlijke situatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een aanvullende module tegen medische kosten. Hiermee worden medische kosten in het buitenland vergoed en brengen gezondheidskwesties op vakantie geen financieel risico met zich mee, waardoor er meer onbezorgd van de vakantie kan worden genoten. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een verzekering tegen de eventuele kosten als gevolg van schade aan de bagage.

Voordelen

Er zitten twee belangrijke voordelen verbonden aan een tijdelijke reisverzekering. Allereerst is er het prijsvoordeel voor mensen die niet meer dan 21 dagen per jaar op reis zijn. Ze zijn voordeliger uit met een reisverzekering speciaal afgesloten voor hun vakantie, bijvoorbeeld in de zomerperiode.

Daarnaast kan een tijdelijke reisverzekering speciaal worden toegesneden op een specifieke reis. Het is daarom mogelijk om extra dekkingen af te sluiten die speciaal geschikt zijn voor de te maken reis. Eventuele buitengewone risico’s kunnen daarmee gemakkelijk worden afgedekt. Zodra de reis voorbij is stopt de verzekering weer en loopt deze dus niet het gehele jaar door. Zeker in het geval van een specifieke verzekering is dit erg fijn, omdat deze vaak maar nodig is voor een enkele reis en zeker niet het gehele jaar.

Nadelen

Aan de andere kant brengt een tijdelijke reisverzekering natuurlijk ook wel nadelen met zich mee. Naast de voordelen van een goedkope en specifieke verzekering brengt het als belangrijkste nadeel met zich mee dat er altijd zelf gedacht moet worden aan het afsluiten van de tijdelijke reisverzekering. Daarnaast kan de totale som aan verzekeringskosten alsnog hoger uitpakken wanneer er onverwacht toch een tweede reis wordt gemaakt en er alsnog een tweede tijdelijke reisverzekering binnen het jaar moet worden afgesloten terwijl het aantal reisdagen binnen een jaar boven de 21 uitkomt en een doorlopende reisverzekering daarom achteraf goedkoper was geweest. Het is daarom altijd belangrijk om goed naar de persoonlijke situatie te kijken en daarbij de best passende reisverzekering af te sluiten.