Het afsluiten van een reisverzekering is op zich niet moeilijk, zolang er maar rekening wordt gehouden met de juiste factoren. Zo is het belangrijk om rekening te houden met de juiste verzekeringsvorm en de aanvullende modules die er verzekerd moeten worden.

Verzekeringsvorm

Als gezegd is vooral de vorm van de reisverzekering erg belangrijk. Er kan bij een reisverzekering worden gekozen tussen een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Zoals de naam al een beetje aangeeft is de kortlopende reisverzekering vooral geschikt voor korte reizen. De verzekeraars houden in principe een grens aan van 21 dagen. Mensen die minder dan 21 dagen per jaar op reis zijn, kunnen het best een kortlopende reisverzekering afsluiten. Zorgen de verschillende reizen samen voor meer dan 21 reisdagen op jaarbasis, dan is de verzekeringnemer beter af met een doorlopende reisverzekering. Daarnaast bieden beide verzekeringen zo hun eigen voordelen. Een kortlopende reisverzekering is bijvoorbeeld erg geschikt om specifiek voor een speciale reis af te sluiten, terwijl de doorlopende reisverzekering een hoop gemak biedt; er hoeft bij het plannen van een reis geen rekening te worden gehouden met een reisverzekering, omdat dit voor het gehele jaar al geregeld is.

Modules

Ten tweede dient er rekening gehouden te worden met de verschillende aanvullende modules die voor een reisverzekering kunnen worden afgesloten. Het is slim om de persoonlijke situatie eens goed te bekijken en te kijken waar de grootste risico’s liggen. Door deze af te dekken met de aanvullende modules kan de ideale reisverzekering worden samengesteld die vervolgens bij de goedkoopste aanbieder afgesloten kan worden. De verschillende beschikbare modules zijn bijvoorbeeld:

Een annuleringsverzekering is vooral geschikt voor mensen die verwachten een reis misschien te moeten annuleren. Wanneer er een reis geboekt wordt terwijl er bijvoorbeeld een ouder in het ziekenhuis ligt kan het voorkomen dat om persoonlijke redenen een reis geannuleerd moet worden. Als er een annuleringsverzekering is afgesloten, zal deze in veel gevallen de kosten van de annulering op zich nemen. Daarnaast biedt een annuleringsverzekering bescherming tegen de kosten die kunnen ontstaan van het onverwacht af moeten breken van de vakantie. Op deze manier zorgt de annuleringsverzekering voor een relatief onbezorgde vakantie, ook wanneer er persoonlijke problemen ontstaan waardoor er niet optimaal van de reis kan worden genoten. De annuleringsverzekering brengt een extra premie met zich mee, maar kan een hoop kosten voorkomen voor mensen die zich in de bovenstaande of een herkenbare situatie herkennen.

Een bagage- of reisgoedverzekering verzekerd de kosten die kunnen ontstaan als gevolg van schade aan de bagage. Wanneer er een verhoogd risico op schade bestaat of de verzekeringnemer wil voorkomen dat deze kosten ontstaan is het daarom slim om deze aanvullende module af te sluiten en aan de reisverzekering toe te voegen.

Eventuele problemen met het voertuig van de reizigers of de gezondheid van een van de reizigers worden gedekt door de reisverzekering zelf. Daarnaast keert deze ook uit wanneer er problemen zijn met de woning of een van de achterblijvers.