Het is erg leuk om op reis te gaan – maar er kan altijd wat misgaan. Zo kan je bijvoorbeeld ziek worden of voor een moeilijke periode staan waardoor jij niet op je geplande vakantie kan vertrekken. In zo’n gevallen kan jouw annuleringsverzekering tussenkomen.

Een annuleringsverzekering is dus een erg handige verzekering om bij jouw reisverzekering te nemen.

Wie moet er een annuleringsverzekering nemen?

Een annuleringsverzekering is aan te raden voor iedereen die met vakantie gaat. Of je nu een weekje gaat zonnen in Spanje, of voor enkele weken naar Thailand trekt – er kan altijd wat voorvallen waardoor je niet op vakantie kan gaan.

De meeste luchtvaartmaatschappijen en hotels betalen in zulke gevallen de kosten niet terug. Je zal dus heel wat geld moeten betalen voor een reis waar je niet van kan genieten. Een annuleringsverzekering zal jou dus financieel kunnen beschermen in het geval je om gegronde redenen niet op reis kan vertrekken.

Je sluit een annulatieverzekering meestal af wanneer jij je reis boekt. Houd er wel rekening mee dat jij deze verzekering ten laatste 14 dagen na het boeken van de reis moet afsluiten bij de meeste verzekeraars. Er zijn inderdaad verzekeraars die je nog een annuleringsverzekering laten afsluiten tot enkele dagen voor vertrek – maar deze kunnen erg duur zijn.

Wat wordt gedekt door de annuleringsverzekering?

De AnnuleringsverzekeringDe annuleringsverzekering dekt de kosten van je reis wanneer je om gegronde redenen niet op reis kan vertrekken. Natuurlijk worden deze redenen grondig onderzocht door de verzekeringsagent. Zo kan je beroep doen op je annuleringsverzekering wanneer:

  • Je door ziekte, ongeval of overlijden niet op reis kan vertrekken
  • Je door een echtscheiding gaat of een samenlevingscontract moet ontbinden
  • Je dankzij professionele redenen niet op reis kan vertrekken. Denk bijvoorbeeld aan ontslag, het aangaan van een nieuw contract van onbeperkte duur of wanneer jouw vakantiegoedkeuring werd ingetrokken.
  • Door materiële redenen zoals schade aan je woning, je tweede verblijf of beroepslokalen niet op vakantie kan vertrekken.
  • Je eventueel een herexamen hebt of je reisgezel annuleert

Het kan zijn dat jouw verzekeraar nog verdere toegevingen doet omtrent dekkingen. Het is dan ook aan te raden om jouw annuleringsverzekering door te nemen.

Daarnaast moet je ook goed kijken naar wie er allemaal gedekt is bij de annulatieverzekering. Sommige annuleringsverzekeringen dekken enkel de persoon die de verzekering afsloot, terwijl andere verzekeringen ook de familieleden dekken die meereizen.

Wanner een annuleringsverzekering is inbegrepen in de reis, lees je deze best na. Deze annulatieverzekeringen zijn niet altijd even goed en dekken annulatie enkel onder strikte voorwaarden.

Ook moet je oppassen met de gratis annulatieverzekeringen die aangeboden worden door jouw kredietkaart. Visa en Mastercard bieden zo een annulatieverzekering en in sommige gevallen zelfs een reisverzekering aan. Toch moet je goed nalezen welke risico’s gedekt worden en hoe het in zijn werk gaat om terugbetaald te worden. Vergelijk deze annulatieverzekering zeker goed met de verzekeringen aangeboden door verzekeraars en agentschappen. Zo ben je er altijd zeker van dat je een goede dekking hebt.

Hoe wordt de prijs van een annuleringsverzekering berekend?

De prijs van een annuleringsverzekering hangt af van enkele factoren. De annuleringsverzekering die je bij je kredietkaart krijgt is gratis maar geeft in de meeste gevallen maar een beperkte dekking.

Daarnaast zit een annuleringsverzekering eventueel ook gratis inbegrepen in je reisverzekering. Ook hier is het opletten geblazen gezien niet alles gedekt wordt.

annulatieverzekeringWanneer het op een annuleringsverzekering aankomt kun je kiezen tussen een jaarlijkse of een tijdelijke annuleringsverzekering. Een jaarlijkse annuleringsverzekering kost natuurlijk heel wat meer dan een tijdelijke annuleringsverzekering, maar op lange termijn en wanneer je vaak reist, kan een jaarlijkse annuleringsverzekering goedkoper uitkomen.

De kosten van een tijdelijke annuleringsverzekering zullen afhangen van hoeveel dagen je op reis gaat – en soms zelfs van de bestemming.

De prijs van de annuleringsverzekering kan afhangen van verzekeraar tot verzekeraar – hoewel de annuleringsverzekering wordt aangeboden door zo goed als elke grote verzekeraar, kan het interessant zijn ook eens navraag te doen bij de kleinere spelers op de markt.

Wanneer je een offerte aanvraagt voor een annuleringsverzekering kijk je best goed na wat er in de verzekering zit inbegrepen. Hoewel elke annuleringsverzekering enkel annuleringen dekt wanneer het niet jouw schuld is, zijn er bepaalde verzekeringen die eventueel ook vertragingen van vluchten dekken – of juist geen annulering dekken door ontslag of intrekking van verlof door de werkgever. Soms is het beter enkele euro’s meer te betalen om beter gedekt te zijn. Op die manier kan je een financiële kater vermeiden indien je niet op reis kan. 

Het kan zomaar voorkomen dat een geplande reis geannuleerd moet worden vanwege persoonlijke redenen. Wanneer zo’n situatie zich voordoet dient er een annulatieverzekering te zijn afgesloten om, bijvoorbeeld, het geld of een deel van de reissom terug te kunnen vragen. De premie die betaald dient te worden voor deze verzekering betaalt zich daarom gemakkelijk terug wanneer er echt iets gebeurt en er een dure reis niet door kan gaan. Daarnaast biedt een annuleringsverzekering de nodige rust wanneer er een situatie dreigt waarin er misschien niet op reis gegaan kan worden. Het zorgt er in ieder geval voor dat er geen grote financiële kosten op zullen treden.

Wat vergoedt een annuleringsverzekering?

De vergoeding van een annuleringsverzekering hangt, net als de rest van de voorwaarden, grotendeels af van de verzekeringsvorm. Er wordt onderscheid gemaakt bij een annuleringsverzekering tussen een doorlopende reisverzekering of een kortlopende variant. Bij een kortlopende reisverzekering worden de reeds gemaakte kosten voor de reis bij een annulering terugbetaald. Gezien het feit dat een kortlopende reisverzekering voor een bepaalde reissom wordt afgesloten zal dit bedrag worden uitgekeerd door de verzekering. Bij de gemaakte kosten kan gedacht worden aan een voorschot dat reeds betaald is of zelfs de totale waarde van de reissom, wanneer deze al is voldaan. Bij een doorlopende reisverzekering worden de kosten die reeds gemaakt zijn vergoed voor reizen die meer dan €150 hebben gekost. Daarnaast dient een verblijf in België ten minste 4 dagen te duren, anders zal de doorlopende annulatieverzekering niet uitkeren.

Wie zijn er verzekerd?

Opnieuw maakt de annuleringsverzekering onderscheid tussen een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering. Bij een kortlopende reisverzekering zal de annuleringsverzekering uitkeren aan het totale reisgezelschap van de reis waarvoor de annuleringsverzekering is afgesloten. Dit betekent dat de kosten van de verzekeringsnemer als die van iedereen die mee zou reizen binnen het gezelschap waarmee is geboekt worden vergoed. Bij een doorlopende reisverzekering is de dekking zelfs nog uitgebreider. Alle leden van het gezin van de verzekeringnemer zijn verzekerd voor hun reizen, zelfs wanneer ze onafhankelijk van elkaar een reis plannen.

Wanneer geldt de verzekering?

Net als bij de eerdere voorwaarden geldt er ook voor de periode waarin de verzekering geldig is een onderscheid. Logischerwijs geldt de annuleringsverzekering bij een doorlopende reisverzekering het gehele jaar. Hierbij geldt wel een wachttijd van 30 dagen. Dit betekent dat de annuleringsverzekering pas uit zal keren wanneer er een reis geannuleerd wordt die tenminste 30 dagen na het afsluiten van de verzekering gepland stond. Reizen die eerder op de planning stonden kunnen nog niet geannuleerd worden met deze verzekering.

Met een kortlopende reisverzekering geldt de annuleringsverzekering gedurende de periode tussen het moment van het afsluiten van de annuleringsverzekering en het moment van vertrekken voor de reis. Er geldt een maximale periode van 7 dagen die mag zitten tussen het boeken van de reis en het afsluiten van de annuleringsverzekering. Wanneer er meer tijd tussen deze twee gebeurtenissen zit zou de annuleringsverzekering niet gelden, waardoor het geen zin meer heeft dan nog een annuleringsverzekering af te sluiten.