Wat is een Oldtimer Verzekering?

Een oldtimerverzekering is een speciale autoverzekering die alleen kan worden afgesloten voor auto’s die officieel als oldtimer zijn aangemeld bij de Dienst Inschrijving Voertuigen en een typische O-nummerplaat hebben. Een auto kan als oldtimer worden aangemeld als deze aan een aantal voorwaarden voldoet.

Wanneer je als oldtimer fanaat een oude wagen aankoopt ga je ook aan een verzekering moeten denken. Het is namelijk illegaal om zonder verzekering de weg op te gaan in België. Maar wat houdt een oldtimerverzekering nou allemaal in en wat denkt de oldtimerverzekering allemaal?

Wij hebben alvast alle informatie voor jou op een rijtje gezet.

oldtimer verzekeringTen eerste dient de auto een personenwagen, auto voor dubbel gebruik of minibus te zijn die ten minste 25 jaar geleden in gebruik genomen is. Wanneer het om een ander voertuig gaat dient deze ten minste 30 jaar geleden in gebruik genomen te zijn. Daarnaast mag de auto niet het voertuig zijn waarmee de dagelijkse ritten worden gemaakt. Het dient een voertuig te zijn dat slechts enkele malen per jaar op de openbare weg komt. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan meetings, speciaal voor oldtimers of proefritten ter voorbereiding op meetings en of manifestaties.

De ritten die worden gemaakt met de oldtimer mogen alleen tussen zonsopgang en zonsondergang worden gemaakt binnen een straal van 25 kilometer van het adres waarop de oldtimer geregistreerd zijn. Door middel van een verklaring die aan de wettelijke eisen voldoet kan er een uitzondering worden gemaakt op de regel met betrekking op de afstand wanneer er met de oldtimer een rit wordt gemaakt richting een meeting of manifestatie.

Wie moet een oldtimerverzekering afsluiten?

Oldtimerverzekeringen zijn speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat wagens die geregistreerd staan als oldtimer minder aan verzekering moeten betalen omdat deze wagens niet zo vaak gebruikt worden als normale wagens.

Een oldtimerverzekering is dus aan te raden voor iedereen die met een wagen ouder dan 25 jaar oud rijdt en de wagen niet als hoofdwagen gebruikt. Of je nu met een prachtige Citroen DS rondrijdt of achter het stuur kruipt van een krachtige Amerikaanse muscle car, een oldtimerverzekering kan goedkoper uitkomen dan een normale autoverzekering.

Je kiest dus zelf of je nu voor een normale autoverzekering gaat of voor een oldtimerverzekering – maar dan is het wel even bekijken welke restricties eraan vasthangen. Zo zijn er bepaalde verzekeringsmaatschappijen waarbij je enkel op zondagen met je oldtimer kan rijden en jij je maar een maximaal aantal kilometers van je woning of de standplaats van je wagen mag bevinden.


Waarom moet ik een oldtimerverzekering afsluiten?

Een autoverzekering is legaal gezien verplicht wanneer je met een wagen de weg op gaat – en dat is voor een oldtimer niet anders.

In 2013 is een nieuwe wet voor klassieke auto’s geïntroduceerd. Deze wet zegt dat elke auto van 25 jaar of ouder als classic car of oldtimer kan worden geregistreerd. Bij aankoop van je voertuig moet je voertuig ook gekeurd worden. Deze autokeuring is veel beperkter dan die van gewone voertuigen waardoor het heel wat makkelijk is om jou voertuig door de keuring te krijgen. Daarnaast zal jouw oldtimer ook een nieuw kenteken krijgen: de nummerplaat zal altijd met O starten.

Om in orde te zijn met je verzekering moet jouw wagen ook gekeurd worden. Hoe vaak de wagen gekeurd wordt hangt af van de leeftijd van je auto. Een auto van 25 tot 30 jaar wordt ieder jaar gecontroleerd terwijl classic cars tussen 30 en 50 jaar oud elke twee jaar gecontroleerd worden.

Wat dekt mijn oldtimerverzekering?

Wanneer je een oldtimerverzekering afsluit is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat er nu allemaal gedekt wordt door jouw verzekering.

Zoals eerder uitgelegd zijn oldtimers wagens die ouder zijn dan 24 jaar oud. De verzekerde waarde van je oldtimer is de werkelijke wagen van de auto. De waarde van de wagen zal dus moeten vastgesteld worden door een specialist vooraleer je een verzekering afsluit. In sommige gevallen kan je ook je aankoopbewijs voorleggen.

De types verzekeringen die je kan aangaan voor je klassieke wagen hangen af van het verzekeringsbedrijf. Toch geven we je hier en klein overzicht van wat je over het algemeen kan verwachten.

  • Statische Risicoverzekering

De statische risicoverzekering omvat brand, diefstal en eventuele schade door een dief of crimineel en eventuele natuurrampen. Deze verzekering dekt eveneens wagens die geen rijvergunning hebben en dus in je garage staan. Dit is een goede verzekering voor wanneer je een oldtimer aan het opknappen bent of wanneer je een verzameling classic cars aanlegt waar je niet mee wilt rijden.  

  • Alle risico’s zijn gedeeltelijk gedekt

Wanneer je een verzekering neemt die alle risico’s gedeeltelijk dekken ben je net zoals bij een statische risicoverzekering gedekt tegen brand, diefstal, eventuele schade door een dief of crimineel en natuurrampen, maar ben je ook gedekt voor de wettelijke aansprakelijkheid en schade aan anderen. Met andere woorden dekt de verzekering de schade aan de andere wagen indien je botst, maar niet de schade aan jouw auto. Dit is een populaire verzekering voor oldtimers die misschien niet zoveel waard zijn en waarmee niet erg veel gereden wordt.

  • Alle risico’s zijn volledig gedekt:

Een verzekering die alle risico’s dekt zal de wettelijke aansprakelijkheid dekken maar eveneens de schade aan andere en aan jouw wagen. Wanneer je op een andere wagen botst dekt jouw verzekering met andere woorden de schade die jij toebracht EN de schade aan jouw wagen. Dit is een goede verzekering voor oldtimer liefhebbers die graag aan rally’s meedoen of graag toeristische ritjes maken in eigen streek.


Hoe wordt mijn autoverzekering berekend?

Een oldtimer verzekering is bijna altijd goedkoper dan een gewone autoverzekering omdat je minder kilometers aflegt in je oldtimer. Toch kijk je best even na of zo’n oldtimer verzekering wel wat voor jou is omdat hier vaak strenge voorwaarden aan vast hangen.

De berekeningswijze van premies lijkt echter te zijn gebaseerd op factoren die vergelijkbaar zijn met die van een normale autoverzekering – zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de waarde van de wagen, waar je woont, maar ook hoeveel ongevallen je hebt gehad.

Kosten

Een oldtimerverzekering is stukken voordeliger dan een reguliere autoverzekering. Dit komt door het feit dat de oldtimer maar enkele keren per jaar wordt gebruikt en daarmee een stuk minder risico met zich meebrengt dan een normale auto waarmee er bijvoorbeeld dagelijks gereden wordt. Vanwege dit veel lagere risico neemt de verzekeraar genoegen met een stuk minder premie. Het is dan natuurlijk wel van belang dat de eigenaar van de oldtimer zich aan de eerder genoemde voorwaarden houdt. Wanneer dit niet het geval is zullen er bij een eventueel ongeval een groot aantal kosten op de eigenaar zelf verhaald worden.

Allereerst zal de verzekeraar alle kosten die gemaakt worden als gevolg van de schade die door de bestuurder van de oldtimer is berokkend vergoeden. Mocht blijken dat de eigenaar van de oldtimer zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden voor het gebruik van de oldtimer, dan zal de verzekeraar zich wenden tot deze bestuurder en de kosten van de uitkering terug gaan vorderen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het opzettelijk negeren en het negeren van de voorwaarden zonder hiervan op de hoogte te zijn. De verzekeraar heeft de plicht om uit te zoeken of er opzet in het spel is. Wanneer de verzekeraar hier achter komt en dit kan aantonen zal de bestuurder van de oldtimer voor het volledige bedrag aansprakelijk worden gesteld. Wanneer het niet aan te tonen is dat de bestuurder willens en wetens de voorwaarden heeft genegeerd om een goedkopere verzekering af te kunnen sluiten zal de verzekeraar een bedrag van maximaal €250 kunnen vorderen op de bestuurder. De rest van de kosten voor de uitkering aan het slachtoffer van het ongeval komen in dat geval alsnog voor de verzekeraar en de bestuurder dient zich in het vervolg wel aan de voorwaarden te houden.