Wat is het?

Een brandverzekering zorgt ervoor dat zowel het gebouw als de inboedel verzekerd wordt tegen bepaalde invloeden van buitenaf. Deze invloeden kunnen brand inhouden, maar ook betrekking hebben op bedreigingen voor het vermogen zoals ontploffing, storm, hagel en waterschade. De verzekering heeft hiermee als hoofddoel zowel een eigenaar van een gebouw als een huurder te beschermen tegen de enorme kostenpost die kan ontstaan in een van eerder genoemde gevallen. 

brandverzekeringIn het geval van de eigenaar zijn de kosten van de schade aan het gebouw en de inboedel gedekt. Onder de kosten vallen bijvoorbeeld de uitgaven die gedaan moeten worden om het gebouw te herstellen, opnieuw op te laten bouwen of zelfs een nieuw gebouw aan te kopen.

Voor een huurder neemt de brandverzekering de aansprakelijkheid naar de eigenaar van het gebouw op zich, waardoor de huurder vrij blijft van een betalingsverplichting na een schade die is ontstaan door een van de eerder genoemde invloeden van buitenaf. Voor zowel een eigenaar van een gebouw als een huurder geldt een dekking voor de inboedel. Een brandverzekering zorgt ervoor dat de inboedel kan worden hersteld of vernieuwd.

Waarom een brandverzekering afsluiten?

De hierboven genoemde invloeden van buitenaf kunnen behoorlijk veel schade aanrichten. Er zijn maar weinig mensen die voldoende spaargeld beschikbaar hebben om een dergelijke klap op te kunnen vangen. Het valt daarom sterk aan te raden een brandverzekering af te sluiten en op die manier te zorgen voor een verzekering tegen deze mogelijk hoge kosten. De premie voor een brandverzekering is relatief laag, maar de kosten die deze verzekering kan voorkomen zijn enorm.

Waar op te letten?

Het afsluiten van een brandverzekering is relatief eenvoudig. Er zijn erg veel instanties die een brandverzekering aanbieden, waardoor het niet moeilijk is er een te vinden, zelfs met een lage premie. Toch betekent een lage premie lang niet altijd de beste verzekering. Zo kunnen de voorwaarden van de verschillende brandverzekeringen aardig uiteen lopen.

Een goedkope brandverzekering waarbij er veel beperkende voorwaarden gelden kan uiteindelijk uitlopen op duurkoop wanneer het op betalen aankomt. De jarenlange lage premie blijkt in sommige gevallen maar goed te zijn geweest voor een lage uitkering in geval van schade, waardoor er achteraf een stuk meer kosten gemaakt moeten worden dan wanneer er voor een iets duurdere brandverzekering was gekozen waarbij er betere voorwaarden van kracht waren.

Het is belangrijk om te letten op de voorwaarden omtrent het te verzekeren bedrag. In principe zal de verzekeraar alle kosten op zich moeten nemen wanneer het door de maatschappij voorgestelde systeem correct wordt gebruikt. Dit geldt echter alleen voor de schade aan het gebouw. Eventuele schade aan de inhoud of inboedel wordt vergoed tot een maximum bedrag, dat van tevoren in de polis is vastgesteld. Kies dit bedrag dus zorgvuldig, maak het niet te laag.

Sommige brandverzekeringen bieden aanvullende pakketten zoals een diefstalverzekering. Dit maakt de premie doorgaans hoger, maar biedt een meer uitgebreide dekking. Loopt u een verhoogd risico op diefstal, kies dan voor een brandverzekering waarbij het mogelijk is een extra diefstalverzekering af te sluiten.