Het afsluiten van een reisverzekering is niet moeilijk. Om een zo voordelig mogelijke reisverzekering te hebben is het echter wel belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren zoals de voorwaarden van een reisverzekering.

Modules

Een reisverzekering is opgebouwd uit modules. Dit betekent dat een reisverzekering geen compleet pakket biedt. Het afsluiten van een reisverzekering op zich is doorgaans dus niet voldoende om goed verzekerd op reis te gaan. Naast het afsluiten van de reisverzekering dient er goed gekeken te worden naar de modules die er verder kunnen worden afgesloten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een extra verzekering tegen de schade af te sluiten die kan ontstaan aan de bagage. Dit is niet standaard opgenomen in de reisverzekering, waardoor er alsnog onverwachte kosten op kunnen treden wanneer er iets met de koffers gebeurt. Door een aanvullende dekking af te sluiten kan de reisverzekering speciaal worden toegesneden op de persoonlijke situatie.

Dekking

Wanneer de juiste aanvullende modules zij gekozen is het zaak om de verzekeraars eens goed op een rijtje te zetten om zo de beste reisverzekering te vinden. Bij het vergelijken van de dekking van een verzekering is het belangrijk om dit zowel in de breedte als in de diepte te doen. In de breedte wil in dit geval zeggen dat de juiste aanvullende modules worden afgesloten, zoals hiervoor beschreven. Op deze manier worden alle schades die mogelijk kunnen ontstaan voldoende gedekt en zullen er doorgaans geen onverwachte verrassingen optreden.

De dekking in de diepte heeft betrekking op het niveau tot waar de verzekeraar zal uitkeren in geval van schade. Veelal kennen de reisverzekeringen een maximaal bedrag tot waar er uitgekeerd zal worden. Het is belangrijk om deze maximale uitkeringen zo te kiezen dat de hoogste grenzen gelden voor de kosten waar het grootste risico op wordt gelopen. De verzekeraars kennen doorgaans uiteenlopende maximumbedragen waardoor het mogelijk is een reisverzekering af te sluiten met de algemene voorwaarden die het best bij de persoonlijke situatie passen. Zodra de dekking ook in de diepte optimaal gekozen is kan er worden gekeken naar de verschillende verzekeraars die hierbij het dichtst in de buurt komen. Door op deze manier voor de goedkoopste verzekering te gaan, die toch aan de persoonlijke wensen voldoet kan er een reisverzekering worden afgesloten die zowel op de korte als op de lange termijn de voordeligste is. Een verzekering met een lage premie, maar met minder gunstige algemene voorwaarden kan uiteindelijk namelijk behoorlijk duur uitpakken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een verzekering met lage maximale uitkeringen waardoor het grootste deel van de kosten als gevolg van een ongeval of schade alsnog voor de eigen rekening komen en daarbij bij de totale kosten van de verzekering kunnen worden gerekend.

Annuleringsverzekering

Bij het afsluiten van een reisverzekering is het doorgaans slim ook te kiezen voor een annulatieverzekering. Let hierbij extra goed op de beperkende voorwaarden, de meeste goedkope aanbieders stellen erg strenge beperkende voorwaarden op, waardoor de uitkering minder zeker zal zijn en de annuleringsverzekering niet de dekking biedt die verwacht werd.