Wat is het?

Wanneer er een reis op het programma staat is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Door te kiezen voor een reisverzekering kunnen er allerlei onverwachte kostenposten worden vermeden. Een reisverzekering is er om eventuele kosten die kunnen ontstaan door ongewenste situaties tijdens de reis op te vangen. Dit kan direct gebeuren, maar in de meeste gevallen gaat het om een vergoeding van de gemaakte kosten tijdens de reis. Op deze manier kunnen de reizigers zich volledig concentreren op de reis zonder dat ze zich al te veel zorgen hoeven te maken over de eventuele problemen die er ontstaan. Een reisverzekering is af te sluiten per reis, maar ook door middel van een jaarcontract. Deze twee vormen worden hieronder verder uitgelegd.

Verzekeringsvormen

reisverzekeringZoals gezegd kan er gekozen worden voor een tijdelijke reisverzekering of een jaarcontract. Uiteraard hebben beide vormen zo hun voor- en nadelen, waardoor het voor iedereen verschillend is wat de meest voordelige verzekeringsvorm is.

Een tijdelijke reisverzekering is het best geschikt voor mensen die niet zoveel op reis gaan in een jaar. Een enkele reis per jaar is een goed voorbeeld van een situatie waarbij er het best gekozen kan worden voor een tijdelijke reisverzekering. De verzekering geldt in dat geval voor de periode dat er in het buitenland wordt verbleven en de rest van het jaar geldt er geen dekking voor eventuele reizen.  Wanneer er de rest van het jaar niet gereisd wordt is dit de meest voordelige manier, een reisverzekering terwijl er niet gereisd wordt is immers overbodig.

Aan de andere kant zijn er mensen die per jaar verschillende reizen maken. Gemiddeld genomen wordt het vanaf ongeveer 30 dagen per jaar in het buitenland interessant om een jaarcontract af te sluiten. Hiermee geldt de reisverzekering het gehele jaar en hoeft er bij een reis geen aparte reisverzekering meer afgesloten te worden. Dit bespaart aan de ene kant een hoop papierwerk, maar aan de andere kant kan het ook een hoop geld besparen. Dat komt door het feit dat verzekeraars altijd een soort afsluitkosten rekenen voor hun tijdelijke reisverzekering, waardoor meerdere tijdelijke reisverzekeringen al snel duurder uitpakken dan een jaarcontract waarbij de verzekering het gehele jaar geldt op ieder moment dat de verzekeringsnemer op reis is.

Dekking

Een reisverzekering zorgt voor de dekking van onder andere medische kosten en de kosten van andere ongevallen of vervelende situaties zoals diefstal van uw eigendommen of schade hieraan. De dekking van de medische kosten reiken verder dan die van de zorgverzekering, waardoor het slim is deze alsnog af te sluiten, ook wanneer er al een goede zorgverzekering is afgesloten.

Ondanks dat bijna iedereen een reisverzekering afsluit kan de dekking nog aardig variëren. Het is daarom slim om goed te kijken naar de reisverzekering voorwaarden die een bepaalde verzekeraar stelt en dan met name op het gebied van de maximale uitkeringen. Door goed te kijken naar deze bedragen en de verzekering te kiezen die het meest uitkeert in de gevallen waar het meeste risico op wordt gelopen tijdens de reis kan de beste reisverzekering worden gevonden.