Het is tegenwoordig mogelijk om op allerlei website online een autoverzekering simulatie uit te voeren. Door enkele relevante gegevens in te vullen kan er op basis van een bepaalde module op de website een berekening worden gemaakt van de kosten van een autoverzekering. Uiteraard is dit slechts een indicatie en kunnen de werkelijke kosten van een autoverzekering hier nog van afwijken. Dit kan een goedkopere polis betekenen, maar de maandelijkse kosten kunnen uiteindelijk ook iets hoger uitvallen dan in de simulatie naar voren is gekomen. Hou hier dus rekening mee bij het berekenen van een autoverzekering en ga er niet zomaar vanuit dat de kosten niet wat hoger uit zullen vallen.
Aan de andere kant is het berekenen van een autoverzekering natuurlijk een prima manier om uit te rekenen of een bepaalde auto kan worden betaald met het beschikbare budget. Zolang er rekening wordt gehouden met een eventuele fluctuatie naar boven of beneden is er niks aan de hand en zal de simulatie vooral voordelen bieden.
Factoren
Er zijn een aantal factoren van belang bij het berekenen van een autoverzekering. Deze factoren brengen ofwel kosten met zich mee of zorgen voor een lagere premie. De optelsom van deze factoren zal uiteindelijk tot een prijs van een autoverzekering leiden, ter indicatie. De belangrijkste factoren zijn:
- Aantal kilometers per jaar
- Leeftijd
- Het type en de waarde van de auto
- Extra’s aan de auto
- Eventuele extra veiligheidsvoorzorgen zoals alarm en/of een voertuigvolgsysteem
Het aantal kilometers is een van de belangrijkste factoren. Dit is natuurlijk ook niet zo gek, het bepaalt immers hoeveel risico er wordt gelopen. Wanneer een auto dagelijks op de weg is en veel kilometers rijdt is de kans groter dat deze betrokken raakt bij een ongeluk, dan wanneer de auto slechts enkele malen per maand wordt gebruikt voor relatief korte ritjes. Een bovengemiddeld gebruik van de auto betekent dan ook een duurdere polis. Aan de andere kant kan er korting worden bedongen op een autoverzekering wanneer er op jaarbasis minder dan 15.000 kilometer met de auto wordt gereden.
Ten tweede kijkt de verzekeraar naar de leeftijd van de bestuurder. Een hogere leeftijd betekent meer rijervaring en doorgaans minder ongelukken. De verzekeraar loopt zo dus minder risico met ouderen dan met jongeren, wat terug te zien is in de prijs van de autoverzekering voor jongeren. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de bonus/malus graad, die doorgaans beter wordt naarmate de persoon ouder is. Hoe beter de graad, hoe lager de kosten van de autoverzekering.
Ten derde wordt er gekeken naar de auto zelf. Het merk en type zijn belang om eventuele diefstalgevoeligheid aan te geven en de waarde van de auto is daarnaast van belang om de hoogte van het verzekerde bedrag en daarmee de verzekering te berekenen. Als laatst wordt er gekeken naar extra’s aan de auto zoals ABS of ESP systemen. Deze systemen kunnen de veiligheid vergroten, maar zorgen aan de andere kant ook weer voor een hogere waarde van de auto. Sommige verzekeraars eisen een anti diefstalsysteem in de auto om het risico te beperken.