De brandverzekering dekt verschillende soorten schades. Uiteraard dekt het schade als gevolg van brand, maar ook schade als gevolg van water is een belangrijke dekking. Waterschade wordt bij alle aanbieders van een brandverzekering gedekt en is daarmee een van de hoofddekkingen naast, bijvoorbeeld, schade door brand. In principe is de naam ‘brandverzekering’ dan ook niet helemaal geschikt. Een term als ‘woonverzekering’ dekt de lading stukken beter.
Dekking brandverzekering bij waterschade
Een brandverzekering dekt veel verschillende gevallen van waterschade. Dit wordt niet beperkt tot de traditionele schades. De dekking tegen waterschade is opvallend volledig en biedt een zeer uitgebreide bescherming. Voorbeelden van schade die door een brandverzekering gedekt worden zijn schade als gevolg van een lekkende waterleiding of een lekkend dak, maar ook de kosten voor het bestrijden van huiszwam als gevolg van waterschade valt vaak binnen de dekking.
Daarnaast valt schade aan het behang, het tapijt of het parket ook altijd aan te geven bij de brandverzekering. Tevens vallen de kosten van het voorkomen of beperken van waterschade binnen de polis. Dit betekent dat de verzekeringnemer er alles aan moet doen om verdere schade te voorkomen. Wanneer de leidingen in de muren of in de vloer verwerkt zijn kan het daarom noodzakelijk zijn deze open te breken en later weer te herstellen om een lek in de waterleiding te vinden en zo verdere schade te voorkomen. De verzekeraar zal deze kosten vergoeden zolang er maar aangetoond kan worden dat er serieus op zoek is gegaan naar een lek of andere schadepost.
Voor huurders geldt een aanvullende regel in de wet om een brandverzekering en daarmee een verzekering tegen waterschade af te sluiten. Om onderverzekering te voorkomen dient de huurder de verzekering af te sluiten voor een bedrag dat minstens 20 keer de jaarlijkse huur bedraagt, plus de lasten. Daarnaast keert te verzekering uit in verhouding tot het verzekerde bedrag, waardoor een huurder zich met onderverzekering uiteindelijk zelf in de vingers zal snijden.
Buiten de dekking
Ondanks de zeer ruime dekking en de vele kosten die daarmee worden vergoed door de verzekeraar in geval van waterschade wordt natuurlijk niet zomaar alles gedekt. Enkele voorbeelden van zaken die niet worden gedekt door een brandverzekering zijn overgelopen riolen, overstromingen en schade die ontstaat door een gebrek aan onderhoud, grondwater of insijpelen langs een gevel of een open venster. Daarnaast zal de oorzaak van de waterschade nooit worden vergoed. Om een voorbeeld te noemen: een gat in het dak zal niet kunnen worden hersteld door middel van een vergoeding van de verzekeraar, de gevolgen zullen er wel mee kunnen worden vergoed of hersteld. Verder is ook schade door vorst uitgesloten.
Overstromingen worden over het algemeen wel gedekt, maar in beperkte mate. Zo sluiten veel verzekeraars zaken uit die zich buiten het huis bevinden zoals tuinhuisjes en voertuigen. Daarnaast worden ook goederen in kelders vaak uitgesloten van dekking tegen overstroming. Dit komt door het feit dat verzekeraars deze schade beoordelen als vermijdbaar, omdat er veiligere plekken zijn om de goederen of eigendommen op te bergen.