Gaat u met pensioen en wilt u met een gerust hart de toekomst tegemoet? Of bent u net nog ver van dat pensioen verwijderd, maar wilt u toch al de nodige voorzorgsmaatregelen nemen? Heeft u net een nieuwe wagen gekocht of heeft u de welverdiende centen in een nieuwe woonst geïnvesteerd? In al deze en nog veel meer zaken kan een verzekeringsmakelaar u van dienst zijn. U wilt immers goed verzekerd aan de volgende stappen in uw leven beginnen en het bos door de verzekeringsbomen zien, is dan vaak een helse uitdaging. Het advies inwinnen van een verzekeringsmakelaar kan dan een logische eerste stap zijn.

Wat is een verzekeringsmakelaar?

Een verzekeringsmakelaar kunt u zien als een soort van onafhankelijke gatekeeper en tussenpersoon. Een man of vrouw die verschillende verzekeringsmaatschappijen in de portefeuille heeft en samen met u op onafhankelijke wijze door deze portefeuille gaat om een verzekering af te sluiten die het beste bij uw wensen en voorwaarden past. Het werk van de verzekeringsmakelaar stopt echter niet nadat hij voor u de gepaste verzekering heeft gevonden. Ook na het afsluiten van de verzekering blijft hij tot uw dienst voor eventuele vragen, voor het indienen van claims of voor het afhandelen van andere verzekeringszaken.

De voordelen van een verzekeringsmakelaar

  • Persoonlijk contact in het volste vertrouwen

Allereerst is er natuurlijk het persoonlijk contact. U mag de verzekeringsmakelaar gerust als een vertrouwenspersoon beschouwen. Hij of zij kent uw situatie, uw onderneming en/of uw gezin van binnen en van buiten waardoor hij u steeds kan helpen waar en indien nodig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een bank of een verzekeringskantoor verloopt het gesprek veel persoonlijker en kan de makelaar specifiek over uw situatie oordelen of uw vragen beantwoorden. De makelaar komt ook vaak aan huis, wat toch een andere sfeer creëert. Bij het afsluiten van een verzekering via een bank of een verzekeringskantoor zal er een afspraak op kantoor moeten gemaakt worden.

  • Verzekeringen uitgelegd in mensentaal

Wie al eens een verzekeringscontract heeft doorlopen, zal vaak het bos door de bomen niet meer zien omdat er een waterval aan technische termen op de persoon in kwestie wordt gebombardeerd. Nochtans is het zeer belangrijk dat u begrijpt wat u koopt en dat u precies weet welke voorwaarden er worden gesteld en wat er wel en wat er niet gedekt wordt. De verzekeringsmakelaar neemt de tijd om de voorwaarden van iedere verzekering in detail met u te overlopen en gaat in mensentaal uitleggen waar het nu precies om draait. Juridisch en technisch jargon worden als het ware door de makelaar voor u vertaald.

  • Een bron van informatie; inclusief de kleine lettertjes

Vaak worden bij het voorstellen van een verzekering de kleine lettertjes genegeerd. Laat nu net deze kleine lettertjes vaak het verschil maken. Een verzekeringsmakelaar gaat tijd en aandacht besteden aan deze kleine lettertjes zodat u voldoende geïnformeerd een keuze kan maken. De makelaar heeft hier belang bij aangezien u hem als een vertrouwenspersoon beschouwt. De band die hij met u opbouwt is niet voor even, maar wel voor het leven. Dat is alvast het motto van de makelaar. De makelaar vormt trouwens een bron van informatie en heeft steeds een luisterend oor.

  • Een verzekering op maat vanuit een onafhankelijk standpunt

Via financiële instellingen worden dikwijls algemene verzekeringen aangeboden die min of meer bij uw wensen en voorwaarden passen. Een verzekeringsmakelaar gaat nog een stapje verder omdat hij net uw situatie en uw voorwaarden precies kent. De makelaar gaat op zoek naar een verzekering op maat van uw situatie. Het feit dat de makelaar geen vaste bank of geen vast verzekeringskantoor heeft waar hij of zij mee samenwerkt, biedt hem de mogelijkheid om verzekeringen van verschillende bronnen met elkaar te vergelijken. De onafhankelijke makelaar kan zich dus beroepen op een zeer brede waaier aan verschillende verzekeringen; elk met hun eigen voorwaarden en voordelen. Op deze manier kan de makelaar u een verzekering op maat aanbieden. Een gigantisch groot voordeel ten opzichte van financiële instellingen die zich enkel en alleen kunnen beroepen op hun aanbod.

  • De perfecte tussenpersoon

Tot slot is de verzekeringsmakelaar ook de perfecte tussenpersoon voor allerhande zaken. Van overleg plegen met financiële instellingen over het indienen van claims tot zelfs een bemiddelende rol wanneer het tot geschillen komt. Hij is het die bij een storm de wind en de regen zal opvangen voor u. Met een makelaar onder de arm kunt u dus op beide oren slapen wanneer het op verzekeringen aankomt.

verzekeringsmakelaar

De nadelen van een verzekeringsmakelaar

Een van de grote sterktes van een verzekeringsmakelaar kan soms ook een van de grote zwaktes zijn. Een makelaar heeft namelijk een zeer uitgebreide verzekeringsportefeuille waardoor hij u een verzekering op maat kan aanbieden. Het is voor een makelaar echter steeds weer een uitdaging om van alle details van iedere verzekering op de hoogte te blijven. Een bankmedewerker hoeft zich bijvoorbeeld alleen maar te verdiepen in de producten die zijn of haar bank aanbiedt en kan daardoor makkelijker het overzicht bewaren. De kennis van hun producten is vaak gedetailleerder. Verzekeringsmakelaars zullen alles in het werk stellen om up-to-date te blijven van de producten die ze in hun portefeuille hebben, maar de kans bestaat altijd dat ze iets over het hoofd zien of toch net niet de laatste informatie hebben. Voor een verzekering wordt afgesloten, kan de makelaar natuurlijk nog steeds in meer detail controleren of de verzekering ‘nog steeds’ aan de voorwaarden voldoet.

Ook een makelaar moet de kost verdienen. Makelaars worden via een commissie betaald. Dit betekent dat zij per afgesloten verzekering een bepaald percentage van het binnengehaalde bedrag ontvangen. Het blijven dus verkopers. Theoretisch gezien zou een verzekeringsmakelaar u dus in de richting van de verzekering kunnen duwen die ook voor hem of haar het hoogste commissiebedrag oplevert. Dit zal weleens voorkomen, maar over het algemeen is het toch de bedoeling van een makelaar om vertrouwen op te bouwen zodat er een lange samenwerking kan ontstaan. Het geven van foute informatie is dan geen goede start. Ook medewerkers van een bank of een verzekeringskantoor kunnen trouwens in eigenbelang handelen en u richting de voor hen voordeligste verzekering duwen. U kunt bovendien steeds vragen wat de commissies zijn die zij per verzekering ontvangen.

Verzekingeringsmakelaar vs verzekeringsagent

Mensen die niet echt vertrouwd zijn met de wereld der verzekeringen gaan al gauw de termen verzekeringsmakelaar en verzekeringsagent door elkaar gebruiken. Onterecht, want beide termen vormen geen synoniemen van elkaar. Zoals we in de voordelen al hebben besproken, oefent de makelaar onafhankelijk zijn beroep uit. Hij of zij is niet verbonden aan 1 specifieke bank of verzekeringsmaatschappij, maar gaat er verschillende in de portefeuille hebben. Dat is meteen het grote verschil met een verzekeringsagent. Een verzekeringsagent is namelijk verbonden aan 1 verzekeringsmaatschappij en kan u dus enkel en alleen de verzekeringen van deze verzekeringsmaatschappij aanbieden.

Welke verzekeringsmakelaar kiezen?

Nu u alle ins en outs van de verzekeringsmakelaar kent, is het misschien tijd om een makelaar te kiezen. Maar hoe begint u daar nu aan? Wel, er is natuurlijk de prijs van de verzekeringen die de makelaar aanbiedt, die ook bepalend zal zijn, maar voor ons is er ook meer. Wij zouden namelijk resoluut kiezen voor een makelaar waar u zich goed bij voelt en die het nodige vertrouwen uitstraalt. Er moet een soort van ‘klik’ zijn en u moet het gevoel hebben dat u steeds bij deze persoon terecht kunt met vragen of problemen. Dat dit gevoel goed zit, is misschien nog wel belangrijker dan de prijs op zich. De momenten dat u een verzekeringsmakelaar namelijk echt gaat nodig hebben, zijn immers meestal niet de meest aangename momenten. Of u hebt schade geleden of er wordt schade op u verhaald. Een sterke band tussen de verzekeraar en de verzekerde is dan mooi meegenomen. Betaal u natuurlijk niet blauw aan verzekeringen gewoon omdat u een goede band heeft. De prijs speelt natuurlijk ook een rol.

Daarnaast vragen mensen zich bij het kiezen van een verzekeringsmakelaar ook af wanneer men deze als betrouwbaar kan beschouwen. Gelukkig is het makkelijk na te gaan of u met een echte verzekeringsmakelaar heeft te maken of met een makelaar met minder goede bedoelingen. Makelaars moeten immers ingeschreven zijn in register van de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Op de website van het FSMA kunt u nagaan of een verzekeringsmakelaar is geregistreerd of niet. Zie het als een soort van keurlogo voor verzekeringsmakelaars.  Op deze manier kunt u er toch al vanuit gaan dat de makelaar in kwestie handelt volgens de regels der wet. Of het dan ook uw ideale makelaar is, dat zult u zelf moeten ontdekken.

1 Comment

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*