Voor heel wat mensen in hun hond een deel van de familie – ze nemen hun hond mee op reis, geven hem een plekje op de kerstkaartjes en houden van hem alsof hij een broer, zus, zoon of dochter is. Het is dan ook altijd een nare periode wanneer je hond ziek wordt en naar de dierenarts moet. Niet alleen zorgt dit voor heel wat stress en verdriet, een bezoekje aan de dierenarts kan ook heel wat geld kosten.

Waar bij mensen het ziekenfonds een deel van het geld terugbetaalt moet je als baasje de hele dierenartsfactuur zelf betalen. Voor heel wat baasjes kan een operatie of zelfs een bloedonderzoek financieel heel zwaar doorwegen.

Het is dan ook altijd slim om een hondenverzekering af te sluiten. Op die manier dekt de verzekering de dierenartskosten wanneer je hond ziek is, of betrokken is bij een ongeval.

Wie moet een hondenverzekering afsluiten?

Een hondenverzekering is geen verplichte verzekering. Toch is het erg aan te raden een hondenverzekering af te sluiten om niet voor financiële verassingen te staan wanneer je hond opeens ziek wordt.

Er is niets ergers dan je beste vriend te zien lijden, maar geen geld te hebben om je hond te behandelen.

Wanneer je een hondenverzekering wilt afsluiten doe je dit best zo snel mogelijk. Wanneer je een hondenverzekering aangaat dekt deze enkel de gevolgen van ziektes of ongevallen die gebeuren tijdens de wachttijd of nadat de hondenverzekering inging. Wanneer je hond op voorhand ziek werd worden de gevolgen hiervan met andere woorden niet gedekt.

Wat wordt gedekt door een hondenverzekering

Wat er gedekt wordt door een hondenverzekering zal afhangen van verzekeringsagent tot verzekeringsagent. Het is dus erg belangrijk dat jij de polis van je hondenverzekering goed nakijkt.

We bespreken hier alvast de basisdekking van een hondenverzekering en uiteindelijk ook wat er bij de meeste verzekeringen niet gedekt zal worden.

Een hondenverzekering zal trouwens – zoals hiervoor al aangehaald, enkel de kosten dekken van operaties en onderzoeken van ziektes en ongevallen die pas na het afsluiten van de hondenverzekering vastgesteld werden. Je bent dus niet gedekt voor behandelingen van ziektes die je hond had voordat je de hondenverzekering afsloot. Dit wil ook zeggen dat, indien je hond ziek is en om de paar weken behandeld moet worden, je niet van hondenverzekering kan veranderen.

Maar wat wordt er nu gedekt door een hondenverzekering? Allereerst wordt de consultatie bij de dierenarts gedekt. Wanneer er wat mis is met je hond moet je natuurlijk naar de dierenarts. De kost van een consultatie kan al snel hoog oplopen – zeker wanneer er bijkomende onderzoeken gedaan moeten worden.

Daarnaast wordt ook de gezondheidscontrole van je hond gedekt. Om het half jaar of het jaar moet je hond op gezondheidscontrole. Op die manier wordt er nagekeken of je hond gezond is. Eventueel worden er spuitjes en injecties gegeven – of deze spuitjes gedekt zijn hangt af van de verzekering die je afsluit, maar de gezondheidscontrole wordt in elk geval door de meeste verzekeringen gedekt.

Daarnaast wordt ook de analyse van stalen zoals urine en bloed in het labo gedekt. Deze kosten kunnen erg snel hoog oplopen – en een hondenverzekering kan je dan ook helpen een financiële kater te vermeiden.

Dekking

Met een hondenverzekering is de hond verzekert tegen de meest voorkomende kostenposten. Hierdoor kan deze zonder problemen een bezoek brengen aan de dierenarts of opgespoord worden op kosten van de verzekeraar.

De kosten van een bezoek aan de dierenarts kunnen doorgaans behoorlijk oplopen, zeker wanneer het gaat om een relatief gecompliceerde behandeling. Per aandoening kan er in totaal tot een maximaal bedrag van €2500 aan vergoeding van de verzekeraar worden gevraagd. Er zit wel een eigen risico verbonden aan de kosten van een bezoek aan de dierenarts van €70. Dit betekent dat een hondenverzekering vooral goed geschikt is voor de gevallen waarin de kosten van een behandeling flink uit de hand lopen en niet zomaar meer kunnen worden betaald door ieder willekeurig baasje. De relatief kleine kosten komen nog altijd gewoon voor rekening van de eigenaar, maar deze kunnen doorgaans wat gemakkelijk worden betaald dan de eventueel duizenden euro’s aan kosten die ontstaan wanneer er echt iets ernstigs aan de hand is.

Zoals aangegeven vallen tevens de kosten van de opsporing van een hond binnen de polis. Hierdoor kan er optimaal naar de hond worden gezocht wanneer deze kwijt is geraakt zonder hierbij teveel op de kosten te letten. Er geldt wel een maximum van €550 euro aan kosten voor de opsporing, bedragen hierboven zullen alsnog door het baasje zelf betaald moeten worden. Het komt echter niet snel voor dat dit bedrag wordt overschreden. Van deze €550 is er €400 beschikbaar voor de actieve opsporing van de hond door middel van advertenties en posters in de buurt. De overige €150 is beschikbaar om de hond passief op te sporen door een beloning uit te loven voor de eerlijke vinder van de hond. Al met al is er dus voldoende geld beschikbaar om de hond op te kunnen sporen. Met een hondenverzekering valt daarom alle aandacht te geven aan de opsporing, in plaats van het financiële plaatje.

Wat wordt er niet gedekt door een hondenverzekering?

Ook zijn er enkele dingen die niet gedekt worden door de meeste hondenverzekeringen. Zo wordt speciale voeding of dieetvoeding voor honden niet gedekt. Indien je hond opeens een allergie krijgt of op dieet moet, wordt de speciale voeding die de dierenarts voorschrijft niet gedekt door de hondenverzekering.

Daarnaast worden identificatiekosten zoals elektronische chips inplanten niet gedekt door de hondenverzekering. Toch is het altijd aan te raden om een elektronische chip on te laten planten bij je hond. Op die manier kan je hond altijd geïdentificeerd worden wanneer hij of zij wegloopt.

Hoe wordt een hondenverzekering berekend?

De kosten van een hondenverzekering worden berekend aan de hand van het ras van je hond, de leeftijd van je hond en de medische geschiedenis van je hond. Bepaalde rassen hebben meer kans op complicaties met de heupen bijvoorbeeld terwijl andere honden – neem nu bassets, bijvoorbeeld vaak infecties aan de huid krijgen. Hier wordt rekening mee gehouden wanneer je een hondenverzekering afsluit. Daarnaast speelt ook de leeftijd van de hond een grote rol. Voor oudere honden zul je zo een hogere premie moeten betalen dan voor een jonge hond.

Waar kan je een hondenverzekering afsluiten?

Er zijn heel wat grote en kleine verzekeringsagentschappen waar hij een hondenverzekering kan afsluiten. Toch is het een goed idee navraag te doen bij de dierenarts of bij de hondenschool om zo een beeld te krijgen van wat een goede hondenverzekering is. Ook kan je onlineonderzoek doen naar een goede hondenverzekering. Vergelijk zeker de kosten en wat er door de hondenverzekering gedekt wordt.

Een zorgverzekering hebben we allemaal, een autoverzekering ook. Toch hebben nog maar weinig mensen een verzekering voor hun huisdier. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo gek, maar de kosten van een medische behandeling voor een hond kunnen toch aardig oplopen. Het valt daarom in veel gevallen wel degelijk aan te raden om een hondenverzekering af te sluiten. Ieder baasje wil immers toch de best mogelijke zorg voor zijn of haar hond, wat dit dan ook moet kosten? Door een hondenverzekering af te sluiten worden de belangrijkste kosten gedekt en kan ook de hond een onbezorgd leven leiden met een baasje dat in ieder geval niet over de financiën hoeft na te denken als er wat mocht gebeuren met het huisdier.

Relatief nieuw

Voor veel mensen zal het nog wat vreemd aanvoelen om een verzekering voor de hond af te sluiten, maar een hondenverzekering past eigenlijk prima binnen het plaatje om alles wat mensen dierbaar is goed te verzekeren. Met ene hondenverzekering kan de beste zorg voor de hond worden gegarandeerd, iets wat ieder baasje zijn of haar hond natuurlijk wil geven.