Er zijn natuurlijk heel wat verschillende verzekeringen beschikbaar voor particulieren – maar welke verzekeringen zijn nu eigenlijk verplicht? Welke verzekeringen moet je bij wet afsluiten? We geven je hier alvast een mooi overzicht van de verzekeringen die je wettelijk verplicht moet nemen en verzekeringen die je eventueel contractueel verplicht moet afsluiten.

Verzekeringen die wettelijk verplicht zijn in België

Wanneer we kijken naar de verzekeringen die in België wettelijk verplicht zijn zien we dat van zodra we met een motor of een auto de baan op gaan, we deze gaan moeten verzekeren. De Motorverzekering of de Autoverzekering zijn met andere woorden verplicht af te sluiten.

De goedkoopste auto- en motorverzekeringen zijn de verzekeringen die enkel de Burgerlijke aansprakelijkheid dekken. De verzekering zal, met andere woorden, enkel de materiele en lichamelijke schade dekken die jij veroorzaakt.

Natuurlijk is het sterk aan te raden om een kleine omnium af te sluiten zodat je ook verzekerd bent tegen diefstal – of een grote omnium zodat ook de schade aan je eigen auto of motor bij een ongeval vergoed wordt.

Indien jij je auto- of motorverzekering zo goedkoop mogelijk wilt houden kan je beroep doen op de vele bonus-malusregelingen waarbij jouw verzekering goedkoper wordt naarmate je geen ongevallen veroorzaakt.

Daarnaast is ook de arbeidsongevallenverzekering voor dienstboden en huispersoneel een verplichte verzekering indien je beroep doet op een poetsvrouw, een tuinman of zelfs een klusjesman die je woonkamer komt behangen.

Ook wanneer je een huis huurt of verhuurt zijn er bepaalde verzekeringen die je verplicht bent af te sluiten. De verhuurder en de huurder moet op die manier een brandverzekering afsluiten. Het is best om op voorhand even af te spreken wie deze verzekering afsluit en betaalt. De brandverzekering beschermt je tegen brand, implosies, explosies, rook en roetschade, en waterschade.

Verzekeringen die contractueel verplicht zijn

Wanneer je een contract afsluit, kan het zijn dat er enkele verzekeringen zijn die volgens het contract verplicht moet afsluiten.

Zo werd eerder al vermeld dat wanneer je een huurovereenkomst afsluit, je een brandverzekering moet hebben. Wanneer de verhuurder deze verzekering niet afsluit kan deze verzekering in het huurcontract opgenomen worden. Op die manier wordt deze verplichte verzekering een verplichte contractuele verzekering.

Ook een schuldsaldoverzekering kan contractueel verplicht zijn. Wanneer je een lening afsluit voor een woning kan de bank of de kredietverlener een schuldsaldoverzekering opnemen in het contract. Deze verzekering zal ervoor zorgen dat, indien jij of je partner plots gaan overlijden, de schuld die bij de schuldeiser openstaat, door de verzekering betaald kan worden.

Wanneer de bank of de kredietverlener niet voor een schuldsaldoverzekering vraagt is het nog steeds aan te raden deze af te sluiten.

Bepaalde banken en kredietverleners kunnen contractueel ook een levensverzekering eisen. Wanneer je op latere leeftijd een lening wil aangaan of met gezondheidsproblemen kampt kan deze verzekering in het contract worden opgenomen.

Verzekeringen die ten zeerste zijn aangeraden

Hoewel de volgende verzekeringen niet verplicht zijn, zijn ze wel ten zeerste aan te raden. Dit ondermeer omdat plotse kosten voor financiële problemen kunnen zorgen – of je nu thuis bent, of op reis.

Zo is een Familiale Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering altijd aan te raden – zeker wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Bij deze verzekering wordt alle materiele en lijfelijke schade aangebracht aan derde door een gezinslid (die officieel bij jou in huis woont) gedekt.

Een brandverzekering voor huiseigenaren – ook wanneer jij je huis niet verhuurt of huurt, is een aanrader. Er is namelijk niets ergers dan je huis en je hele inboedel te zien opgaan in rook. Door middel van een brandverzekering kan je geholpen worden wanneer het noodlot toeslaat.

Wanneer je op reis vertrekt is het altijd aangeraden om een reis- of annulatieverzekering af te sluiten. Je weet nooit wanneer er wat misgaat. Of je nu je vlucht mist, of plots ziek wordt op reis – een reisverzekering kan je makkelijk en snel helpen, repatriëren en dekt zelfs ziekenhuiskosten.

Een annuleringsverzekering kan je dan weer beschermen tegen ziekte en ongevallen die ervoor zorgen dat je spijtig genoeg niet op reis kan vertrekken. Met deze twee slimme verzekeringen kan jij jezelf dus een financiële kater besparen.

Gezien het ziekenfonds maar in beperkte maten tegemoetkomt in de ziekenhuiskosten kan het een slim idee zijn om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Deze verzekering wordt vaak afgesloten door de werkgever, maar ook wanneer deze verzekering niet in je loon pakket zit is het interessant om deze af te sluiten.

Over verplichte verzekeringen voor particulieren in België kunnen we kort zijn: er zijn er geen. In België is er geen enkele verzekering die in het algemeen, voor iedereen, verplicht is. Er zijn wel verzekeringen die in bepaalde situaties verplicht zijn.

BA Autoverzekering

Voor autobestuurders is de Autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid verplicht: u bent verplicht om uw voertuig te verzekeren voor schade die u ermee aan anderen zou berokkenen. Als bewijs van verzekering ontvangt u de zogenaamde ‘groene kaart’.

Verzekering huispersoneel

Indien u huispersoneel tewerk stelt, bent u verplicht voor hen een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. ‘Huispersoneel’ is een erg ruim begrip. We bedoelen hiermee de poetsvrouw, maar bijvoorbeeld ook een tuinier, klusjesman of oppas voor de kinderen.

Aanbevolen verzekeringen

Tot op heden is een brandverzekering niet wettelijk verplicht. Toch is deze ten zeerste aan te raden. Wie een appartement of woning huurt, kan trouwens door de verhuurder verplicht worden zo een verzekering af te sluiten.

Gaat u een hypothecair krediet of een renovatielening aan, dan denkt u best ook aan een schuldsaldoverzekering. Als u overlijdt, betaalt deze verzekering een vooraf bepaald percentage van uw uitstaande schuld in één klap af. De schuldsaldoverzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar in veel gevallen eist de bank of kredietinstelling dat u zo een verzekering afsluit als u bij hen een lening aangaat. Voor een complete bescherming kunt u de schuldsaldoverzekering ook combineren met een aanvullende invaliditeitsverzekering.

Misschien wel één van de bekendste ‘warm aanbevolen’ verzekeringen is de BA Familiale. Deze polis is relatief goedkoop, maar heeft een zeer uitgebreide dekking. Het gaat hier om kleine zaken, maar wel om zaken waarmee iedereen vroeg of laat in contact komt. Een ongeval is zo gebeurd. U loopt bijna elke dat het risico per ongeluk iemand te verwonden of andermans goed te beschadigen. De dag dat het effectief zo ver zou komen, komt de familiale verzekering u goed van pas.