Rechtsbijstandsverzekering

Wat is het?

Een rechtsbijstandsverzekering kan mensen bijstaan die te maken krijgen met een juridisch conflict. Vroeg of laat is de kans groot dat er een keer een conflict ontstaat en wanneer hier samen niet uitgekomen kan worden kan dit betekenen dat er advocaten en eventueel zelfs een rechter aan te pas moeten komen. Zoals de meeste mensen weten is dit een kostbare aangelegenheid, waardoor het prettig is om een rechtsbijstandsverzekering te hebben. Deze verzekering kan zorgen voor een goede advocaat, maar daarnaast ook de kosten van een andere advocaat of andere procedures vergoeden. Hierdoor wordt het mogelijk gebruik te maken van goede juridische bijstand en het recht te laten zegevieren in een conflict.

Dekking

Een rechtsbijstandsverzekering dekt in principe het gehele juridische proces. Dit betekent dat de kosten die gemaakt moeten worden om een advocaat in te huren, maar ook de kosten van een gang naar de rechter worden gedekt. De rechtsbijstandsverzekering maakt het hiermee mogelijk een conflict op een eerlijke manier te laten eindigen met een uitspraak waar beide partijen zich bij hebben neer te leggen. Uiteraard geldt er wel een maximum voor het te vergoeden bedrag. Dit bedrag kan flink verschillen tussen de verschillende aanbieders, waardoor het slim is om goed te kijken naar de voorwaarden die de verschillende verzekeraars aanbieden. Doorgaans richten de verzekeraars zich op een paar aspecten en vergoeden op dat gebied dan meer dan andere aanbieders. Door goed te kijken naar de voorwaarden die het best passen bij de persoonlijke situatie kan de beste rechtsbijstandsverzekering worden gekozen en zullen de kosten van een eventueel juridisch conflict uiteindelijk minimaal zijn.

Waar op te letten?

Het is belangrijk om op een aantal zaken te letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering. Alhoewel veel mensen zich graag laten leiden door de premie die betaald dient te worden voor de verzekering, is het slimmer om te kijken naar de voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld erg prettig om een verzekeraar te hebben die de vrijheid biedt om zelf een advocaat te benaderen wanneer de door de verzekeraar voorgestelde advocaat niet aan de wensen voldoet of misschien niet bekwaam genoeg wordt geacht. Een goede verzekeraar vergoedt in dat geval de kosten van een andere advocaat en betaalt op die manier uit in geld in plaats van in natura.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de voorwaarden omtrent insolventie van derden. Het komt regelmatig voor dat er een conflict ontstaat met iemand die niet over erg veel kapitaal beschikt. Wanneer iemand in het gelijk gesteld wordt en dat een schadevergoeding betekent voor deze persoon die de ander niet kan betalen is het belangrijk dat de verzekeraar insolventie van derden aanbiedt in de voorwaarden van de rechtsbijstandverzekering. In dat geval zal de rechtsbijstandsverzekering uitkeren waardoor alsnog het bedrag van de schadevergoeding ontvangen zal worden. Wanneer dit niet het geval is of er geen rechtsbijstandsverzekering is afgesloten zal niet de volledige schadevergoeding worden uitgekeerd en wordt er met het juridisch conflict uiteindelijk nog maar weinig bereikt, iets waar niemand op zit te wachten.