Wanneer je nog maar pas met de wagen begint te rijden kan een autoverzekering erg duur zijn. De verzekeringsmaatschappijen stellen namelijk dat je nog niet genoeg ervaring hebt en dat de risico’s dat je als nieuwe of jonge bestuurders tegen een paaltje aan botst of een ongeval veroorzaakt, fors groter zijn.

Autoverzekering voor JongerenJe betaalt met andere woorden vaak een hogere premie – toch zijn er heel wat verschillen tussen de verzekeraars en is het zeker de moeite om dit te onderzoeken.

Het kan misschien aanlokkelijk zijn om een autoverzekering af te sluiten in de naam van je ouders. Toch is dit bij de meeste verzekeraars ten strengste verboden! Je kan als jongere eventueel bijgeschreven worden op de verzekering van je ouders, maar dan is de ouder de hoofdbestuurder en de jongere de bijkomende bestuurder.

Wie moet een autoverzekering voor jongeren afsluiten?

Een autoverzekering voor jongeren is verplicht voor alle jonge bestuurders tussen 18 en 26 jaar. Omdat een autoverzekering verplicht is voor alle bestuurders in België, is dit spijtig genoeg een verzekering waar je niet onderuit kunt.

Wat wordt er gedekt door de autoverzekering voor jongeren?

Over het algemeen kunnen jongeren drie verschillende autoverzekeringen afsluiten. Zo hebben ze de keuzen tussen een Autoverzekering met Burgerlijke Aansprakelijkheid – de goedkoopste, een klein Omnium – wat duurder, en de Grote Omnium – de duurste

De BA-autoverzekering of autoverzekering met Burgerlijke Aansprakelijkheid is het wettelijk verplichte minimum in België. Wanneer je een autoverzekering met Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluit dan ben je enkel verzekerd tegen materiele en lichamelijke schade die jij met je auto aan anderen hebt toegediend. Dit wil zeggen dat je enkel gedekt wordt voor de schade die jij veroorzaakt tijdens een ongeval.

Een kleine omniumverzekering gaat wat verder in zoverre dat bij een kleine omnium niet enkel de burgerlijke aansprakelijkheid gedekt wordt maar ook schade door brand, een poging tot diefstal of de diefstal zelf, glasbreuk, natuurrampen en de schade die je oploopt wanneer je een dier aanrijdt. Hoewel een BA-autoverzekering het wettelijke minimumvereiste is, is het toch slim om een kleine omnium af te sluiten – zeker wanneer je in de stad woont.

Een grote omnium – ook wel eens full-omnium genoemd, dekt alles wat een kleine omnium dekt en de eigen schade die jij veroorzaakt bij een ongeval. Indien je bij een ongeval betrokken bent wordt op die manier ook jouw materiele schade te dekken. Indien je ook de jouw eigen lichamelijke schade wilt laten dekken door de verzekering kan je een bestuurdersverzekering afsluiten. De meeste verzekeraars zullen dit soort bijkomende dekking aanbieden.

Autoverzekering JongerenHoe wordt de prijs voor een autoverzekering voor jongeren berekend?

Zoals eerder al besproken is de prijs voor een autoverzekering voor jongeren heel wat duurder dan een autoverzekering voor volwassenen. Dit is omdat beginnende bestuurders heel wat meer kans hebben op een ongeval – vooral omdat ze heel wat minder rijervaring achter de kiezen hebben. Uit recente statistieken is bijvoorbeeld gebleken dat een erg groot percentage van de ongevallen zich voordoet bij bestuurders onder de 26 jaar. Dit is dan ook meteen de reden waarom heel wat verzekeraars de prijzen voor autoverzekeringen voor jongeren fors opdrijven.

De prijs voor de autoverzekering voor jongeren wordt berekend op een aantal meetbare factoren. Zo kan de prijs bijvoorbeeld afhangen van het gebruik van de auto. Wanneer jij je auto gebruikt voor professionele doeleinden kan dit de prijs bijvoorbeeld negatief beïnvloeden.

Ook de waarde en het vermogen van de wagen spelen een belangrijke rol. Hoe duurder de wagen is, hoe duurder de verzekering. Deze waarde wordt bepaald op de catalogusprijs en de afschrijfwaarde. Ook wagens met een groter vermogen zijn duurder om te verzekeren. Het is dus een goed idee om als beginnende bestuurder een tweedehandswagen met een klein vermogen uit te kiezen om zo de verzekering goedkoop te houden.

Jouw woonplaats kan je ook parten spelen bij het afsluiten van een autoverzekering voor jongeren. Woon je in een drukke stad waar er vaak ongevallen voorvallen? Dan betaal je heel wat meer dan een leeftijdsgenoot met dezelfde wagen die op het platteland woont.

Waar kan je een autoverzekering voor jongeren afsluiten?

Een autoverzekering voor jongeren kan je afsluiten bij bijna elke verzekeringsmaatschappij. Toch is het een goede tip om jouw autoverzekering voor jongeren af te sluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als je ouders. Je verzekeringen bundelen kan er namelijk voor zorgen dat je verzekeringen heel wat goedkoper worden.

Het is vaak gebleken dat het lastig is voor jongeren om een autoverzekering af te sluiten tegen de Burgerlijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering is in België verplicht voor iedereen die met een auto de openbare weg op wenst te gaan. Het is daarom erg belangrijk dat ook jongeren de juiste autoverzekering vinden en goed verzekerd op weg kunnen gaan. Gezien het feit dat jongeren meer ongevallen veroorzaken dan ouderen is het extra belangrijk om over een goede verzekering te beschikken. Sinds het bekend is dat jongeren vaak maar lastig aan een autoverzekering kunnen komen is de overheid bezig geweest met een oplossing. Deze is gevonden in het zogeheten 29/29 contract.

29/29 contract

Jongeren blijken moeilijk te verzekeren als het op een autoverzekering aankomt. Om deze reden is het 29/29 contract in het leven geroepen. Dit contract richt zich speciaal op de startende autobezitters. Het was voorheen niet raar om als autoverzekering jongerenjongere 5 tot 10 keer meer voor een autoverzekering te betalen dan een oudere. Deze prijsverschillen waren natuurlijk onacceptabel waardoor er wel een nieuwe regel moest komen. Met het 29/29 contract mag een verzekeraar de premie van een 29-jarige met 29% vermeerderen om zo tot de kosten van de polis van een autoverzekering voor een jongere te komen. De kosten vallen hiermee beter in de hand te houden, waardoor het ook voor jongeren mogelijk is een betaalbare autoverzekering af te sluiten.

Voorwaarden

Het is echter wel belangrijk dat de jongere aan een aantal voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor een 29/29 contract. Wanneer er niet aan de voorwaarden wordt voldaan dient de jongere alsnog zelf naar een reguliere autoverzekering voor jongeren op zoek te gaan. Vanzelfsprekend is dit een stuk duurder en daarmee erg onaantrekkelijk voor jongeren.

De voorwaarden voor jongeren die aan aanmerking willen komen voor een 29/29 contract op een rijtje:

  • De jongere is jonger dan 26 jaar
  • De jongere is niet eerder veroordeeld voor het rijden in verzwarende omstandigheden
  • Het rijbewijs van de jongere is nooit eerder geschorst
  • De jongere heeft minder dan 3 jaar het rijbewijs in bezit
  • De jongere is niet eerder betrokken geweest bij verkeersongevallen met verzwarende omstandigheden
  • De jongere mag niet aansprakelijk zijn voor meer dan één ongeval waarbij de fout bij de jongere lag
  • De auto dient bestemd te zijn voor privégebruik
  • De auto mag een maximaal vermogen hebben van 60 kilowatt

Wanneer er door een jongere aan al deze voorwaarden wordt voldaan komt deze in aanmerking voor een speciaal 29/29 contract. De kosten die hiermee te besparen vallen zijn voor iedere jongere natuurlijk meer dan de moeite waard.

Extra spelregels

Er gelden echter nog een aantal andere spelregels waar de jongere zich aan moet houden. Zo moet hij of zij de hoofdbestuurder van de auto zijn, hij of zij mag alleen ’s nachts rijden om te gaan werken of in geval van overmacht en nooit meer dan 2 passagiers meenemen. Daarnaast mag de auto niet worden uitgeleend aan iemand die niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.