Jaarlijks belandt ongeveer 10 procent van de Belgen in het ziekenhuis. Dat betekent dat van elke 10 Belgen er op jaarbasis 1 te maken krijgt met een ziekenhuis opname en de bijbehorende kosten. Deze kosten kunnen flink oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de betaling van de kamer en het bed op zich, de geneesmiddelen die worden ingezet, de honoraria en bijkomende medische kosten en, niet te vergeten, de voor- en nabehandelingkosten. Al met al kunnen deze kosten behoorlijk oplopen wat er voor zorgt dat niet zomaar iedereen voldoende geld achter de hand heeft om een ziekenhuisopname te kunnen financieren.

Bepaalde werkgevers nemen een hospitalisatieverzekering op in het loonpakket. Wanneer jouw werkgever dit echter niet doet is get een goed idee om in jouw eigen naam een hospitalisatieverzekering af te sluiten voor jou en je gezinsleden.

hospitalisatieverzekering

Wie moet een hospitalisatieverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een hospitalisatieverzekering is niet verplicht maar wel erg aan te raden. Deze aanvullende verzekering dekt namelijk de ziekenhuiskosten die niet door de mutualiteit of het ziekenfonds worden betaald. Of het nu gaat om een dagopname, een operatie of een langdurige ziekte en opname – met een hospitalisatieverzekering kan jij de ziekenhuiskosten dekken die bij een ziekenhuisopname komen kijken.

Wat wordt gedekt door de hospitalisatieverzekering?

Iedere verzekeringsagent en iedere verzekeraar heeft zo zijn eigen formules en dekkingen wanneer het op de hospitalisatieverzekering aankomt. Daarom is het erg belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende pakketten en de hospitalisatieverzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

Zo zijn er hospitalisatieverzekeringen die ook bijstand in het buitenland bieden terwijl anderen enkel terugbetalen wanneer je in België in het hospitaal ligt.

Over het algemeen dekt een hospitalisatieverzekering alle ziekenhuiskosten. Het grote verschil tussen een hospitalisatieverzekering en een ziekteverzekering is dat een hospitalisatieverzekering een bredere dekking heeft. Zo wordt een bezoek aan een specialist of een dagopname in de beste gevallen maar gedeeltelijk terugbetaald bij een ziekteverzekering. Wanneer je een hospitalisatieverzekering aangaat worden deze kosten wel volledig terugbetaald.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat heel wat hospitalisatieverzekering geen dekking beiden voor bestaande ziektes en gekende problemen. Wanneer je bijvoorbeeld ontdekt dat je aan de ziekte van crohn lijdt en later een hospitalisatieverzekering afsluit, dan kan het zijn dat de hospitalisatieverzekering niet tussenkomt in deze kosten.

Dit hangt echter weer af van verzekeraar tot verzekeraar – dus nogmaals: nakijken en vergelijken is de boodschap.

Het is mogelijk zelf te kiezen wat er wel en niet gedekt wordt met een hospitalisatieverzekering. Op deze manier kan er aardig wat invloed worden uitgeoefend op de premie hiervan en anderzijds natuurlijk de luxe en mogelijkheden die het met zich meebrengt bij een eventuele opname. Zo is het mogelijk om een jaarlijks plafond in te bouwen om de prijs te drukken of een privé kamer te kunnen gebruiken bij een eventuele opname, wat de premie natuurlijk hoger maakt. Eventueel kunnen er daarnaast aanvullingen worden gekozen zoals een thuisoppas voor de kinderen of verblijf van de ouders in het ziekenhuis.

Hoe wordt de kost van een hospitalisatieverzekering berekend?

De kost van de hospitalisatieverzekering wordt in eerste instantie berekend op basis van jouw leeftijd en jouw medische geschiedenis. Daarnaast kunnen ook jouw leefgewoontes een grote rol spelen. Lijd je aan obesitas en rook je? Dan zal jouw hospitalisatieverzekering een pak duurder zijn dan die van een niet-roker met een gezond gewicht.

Houd er natuurlijk wel rekening mee dat hoe ouder je bent, hoe duurder jouw hospitalisatieverzekering zal zijn. Wanneer jij je aansluit bij een hospitalisatieverzekering ga je een vragenlijst moeten invullen. Op deze vragenlijst moet je aangeven hoeveel alcohol je drinkt, hoe vaak je sport, of je rookt – maar ook welke operaties je hebt gehad, welke medicatie je neemt aan welke aandoeningen je lijdt.

Op basis van deze lijst gaat de verzekeraar een voorstel doen. De premies worden dus vaak op een semi-persoonlijke wijze berekend.

Niet iedereen zal een hospitalisatieverzekering kunnen afsluiten. Mensen die te oud zijn of ernstig ziek zijn kunnen geweigerd worden voor de hospitalisatieverzekering aan de hand van de ingevulde vragenlijst.

Er zijn natuurlijk enkele verzekeringsmaatschappijen die een verzekering aanbieden voor mensen die bij andere bedrijven geen hospitalisatieverzekering kunnen afsluiten, maar deze premies liggen vaak erg hoog.

Hoewel je door te liegen op de vragenlijst die de verzekeringsmaatschappij jou laat invullen een goedkopere hospitalisatieverzekering kan afsluiten, is dit helemaal geen goed idee. Wanneer de verzekering erachter komt dat je een al 10 jaar lang rookt maar op je vorige vragenlijst invulde dat je niet-roker bent zal de verzekering geen cent uitbetalen – ook al belandde je bij de dokter of in het ziekenhuis voor een totaal ongerelateerde ingreep.

Het is dus altijd een goed idee om de vragenlijst eerlijk in te vullen.

Bij wie kan je een hospitalisatieverzekering afsluiten?

De meeste grote verzekeringsmaatschappijen bieden hospitalisatieverzekeringen aan. Daarnaast kan jij je ook aansluiten bij de hospitalisatieverzekering van je ziekenfonds. Toch maken we hier even een kanttekening dat de dekking van een privéverzekeraar vaak beter is dan die van het ziekenfonds.

Wanneer je een hospitalisatieverzekering wilt afsluiten doe je best online al wat onderzoek vooraleer je met een verzekeringsmaatschappij in contact treedt. Er zijn namelijk heel wat grote verschillen tussen de pakketten en de dekkingen die aangeboden worden door de verzekeraars. Om goed en op een correcte manier te onderhandelen over het pakket en de prijs is het best dat je een goed begrip van de markt en de concurrerende pakketten en hospitalisatieverzekeringen hebt.

Premie

De premie voor een hospitalisatieverzekering is afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren. Allereerst kijkt de verzekeraar naar de leeftijd van de te verzekeren persoon. In principe heeft dit op jongere leeftijd nog niet zoveel invloed, maar er geldt een uitzondering voor ouderen en vrouwen. Vanaf een leeftijd van 60 jaar zal de verzekeraar een extra premie gaan rekenen voor het afsluiten van een hospitalisatieverzekering, de kans wordt dan immers een stuk groter dat de verzekerde gebruik zal gaan maken van de verzekering en dat er dus uitgekeerd moet worden. De extra premie die wordt berekend aan ouderen kan oplopen tot maar liefst 70%, waardoor het een prijzige verzekering kan worden. De kosten van een opname kunnen echter nog veel verder oplopen, waardoor het ook voor hen vaak nog een relatief goedkope manier is om zonder financiële zorgen in het ziekenhuis te kunnen worden opgenomen.

Ook vrouwen gaan meer premie betalen vanaf een bepaalde leeftijd, omdat zwangerschap tegen die tijd tot de mogelijkheden behoort. Een zwangerschap brengt ook vaak een ziekenhuisopname met zich mee en is daarom reden voor de hospitalisatieverzekering om uit te keren. Verder kijkt de verzekeraar naar het geslacht van de verzekerde, de woonplaats en de gekozen vrijstelling om de premie voor de hospitalisatieverzekering te kunnen berekenen. Uiteraard zal deze premie lager uitvallen wanneer er een hogere vrijstelling wordt gekozen, de verzekerde zal dan immers zelf voor meer kosten opdraaien en de verzekeraar hoeft daarom minder snel uit te keren.