Al wie een nieuwe wagen op de kop tikt, is verplicht om daarvoor ook een autoverzekering af te  sluiten. En mensen die een dergelijke autoverzekering hebben, weten dat dit een grote hap uit het gezinsbudget neemt. Het loont daarom altijd de moeite om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken om zo de laagst mogelijke premie te bemachtigen. Een andere te overwegen optie is de kilometerverzekering. Deze verzekering wint enorm aan populariteit omdat de verzekerde hier betaalt voor de werkelijke kilometers die hij of zij rijdt. Op deze manier kan de premie die moet betaald worden drastisch verlaagd worden. Een interessant alternatief dat we graag voor u verder toelichten aan de hand van de voordelen, de nadelen, voor wie het interessant is en waarop moet gelet worden.

Wat is een kilometerverzekering?

Een kilometerverzekering is een alternatief voor de klassieke autoverzekering die u bij iedere verzekeraar kunt afsluiten. Het grote verschil is dat u bij een kilometerverzekering een premie voor het verzekeren van uw wagen gaat betalen op basis van het aantal kilometer dat u jaarlijks van plan bent te rijden of hebt gereden. Ondanks dat de andere factoren die de premie van de klassieke autoverzekering bepalen (zoals uw leeftijd, uw bonus malus, het vermogen van de wagen,…) hetzelfde blijven, kan deze verzekering toch een hele slok op een borrel schelen op financieel vlak. Deze verzekering is wel enkel interessant voor mensen die hun gereden kilometers op jaarlijkse basis kunnen beperken. Een klassieke autoverzekering gaat haar premie immers baseren op het gemiddelde aantal kilometers van haar verzekerden.

De voordelen van een kilometerverzekering

Het ultieme voordeel van de kilometerverzekering is natuurlijk het feit dat u maar betaalt voor de kilometers die u rijdt. Dit gaat letterlijk en figuurlijk op het einde van de rit veel goedkoper uitkomen dan wanneer u een standaard autoverzekering zou nemen. Met een maximale kilometerstand in het achterhoofd komen we automatisch ook aan het tweede voordeel en dat is dat u minder de wagen zal nemen. De maximale afstand moet immers in het oog worden gehouden en dan laat u al makkelijker eens de wagen staan als het bijvoorbeeld ook met de fiets kan. Dit levert niet alleen een voordeel voor uw portefeuille (minder benzine, minder onderhoudskosten,…) maar ook een voordeel voor het milieu op.

De nadelen van een kilometerverzekering

Alles is goed en wel als u netjes binnen het maximum aantal kilometers van uw verzekeringsformule blijft. Maar wat als u dat jaar toch opeens enkele verre trips moet maken en het maximum aantal kilometers lichtjes overschreden wordt? Ach, het gaat toch maar over een aantal kilometers of niet soms? Inderdaad, het gaat soms maar om een aantal kilometers. Toch kunnen deze extra kilometers in sommige gevallen een wereld van verschil betekenen voor de premie die u zult moeten betalen. Sommige verzekeraars treden namelijk zeer streng op waardoor in het slechtste geval de premie zelfs verdubbeld als de kilometers overschreden worden. Al was het maar met een kilometer of 10. U zou niet de eerste zijn die het in Keulen hoort donderen als vervolgens de afrekening van de kilometerverzekering volgt. Het is daarom van cruciaal belang om vooraf de nodige informatie in te winnen bij de verzekeraar zodat u precies weet wat er u te wachten staat als het maximale aantal kilometers van uw verzekering wordt overschreden.

Een tweede nadeel vinden wij is dat u zelf bij de verzekeraar zal moeten melden wanneer het aantal kilometers overschreden wordt. En dan hebben we het niet over dit een aantal maanden later pas melden, maar wel meteen melden. Wij raden iedereen aan om binnen de maand de telefoon bij de hand te nemen of een mailtje naar de verzekeraar te sturen om door te geven dat u de voorziene kilometers hebt overschreden. Waarom? De verzekeraar zal de premie moeten aanpassen aan het nieuwe aantal kilometers dat u gaat rijden. Wordt dat niet gedaan dan kan dit problemen opleveren bij een eventueel ongeval. Vindt er namelijk een ongeval plaats op het moment dat het aantal kilometer al is overschreden dan zal de verzekeraar daar recht evenredig rekening mee houden in het terugbetalen van de eventuele schade.

Wat is de forfaitaire kilometerverzekering?

Zoals we hebben aangegeven, is het oppassen geblazen dat u het maximaal aantal kilometers van uw verzekering niet overschrijdt, omdat dit anders weleens een financiële kater zou kunnen opleveren. Een oplossing hiervoor kan echter de zogenaamde forfaitaire kilometerverzekering zijn. Zoals de naam al aangeeft, gaat er met een forfait worden gewerkt van zodra u het maximale aantal kilometer toch overschrijdt. U gaat als het ware naar een volgende forfait binnenin dezelfde verzekering. Zo weet u perfect welke nieuwe premie of welke extra premie u zult moeten betalen. Een forfaitaire kilometerverzekering is vaak een stuk interessanter dan verzekeringen die u als het ware gaan beboeten als het aantal kilometers in uw formule wordt overschreden. Vraag dus steeds aan de verzekeraar welke formule zij toepassen. Dit kan u heel wat financiële kopzorgen besparen.

Voor wie is de kilometerverzekering?

Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig. Bent u iemand die elk jaar zijn of haar kilometers tot het nodige minimum houdt? Bent u iemand die slechts sporadisch de wagen neemt en zo jaarlijks onder de magische grens van 10.000 kilometer blijft? In deze gevallen is de kilometerverzekering uw ding. Bij sommige verzekeraars ligt de zogenaamde magische grens op 15.000 kilometer en in uitzonderlijke omstandigheden kan de verzekering zelfs nog interessant zijn voor mensen die minder dan 25000 kilometer rijden.

Hoe wordt de premie van een kilometerverzekering bepaald?

Het is niet zo dat er een vaste premie voor de kilometerverzekering bestaat. Er zijn namelijk heel wat factoren die hun invloed op de premie gaan hebben. We geven graag een overzicht:

  • Hoe kan het ook anders maar bij een kilometerverzekering speelt het aantal kilometers dat u per jaar van plan bent om maximaal te gaan rijden een rol in het bepalen van de premie. Hoe meer kilometers u maalt hoe groter namelijk ook de kans is dat u slachtoffer wordt van een ongeval. De meeste verzekeraars werken naar een maximaal aantal kilometers van 10.000 toe, maar er zijn ook verzekeraars die in schijven van bijvoorbeeld 100 kilometer werken.
  • Een tweede factor is natuurlijk de waarde van de wagen. Een nieuwe luxewagen die schade oploopt, gaat de verzekeraar meer kosten dan een jonge tweedehands gezinswagen. Het is dan ook logisch dat de eigenaar van de luxewagen meer gaat betalen dan de eigenaar van de tweedehandswagen.
  • Professioneel of privé-gebruik van de wagen gaat ook een invloed hebben op de premie. Bij professioneel gebruik gaat de premie hoger uitvallen. Het woon-werkverkeer valt ook onder professioneel gebruik.
  • Het vermogen van de wagen is een volgende factor die mee de premie gaat bepalen. Hoe hoger het vermogen hoe meer kans u volgens de verzekeraar hebt op een ongeval dus hoe hoger de premie zal oplopen. Soms durven verzekeraars jongeren met een wagen met een hoog vermogen zelfs verbieden om bij hen een verzekering af te sluiten.
  • De leeftijd van de bestuurder speelt ook een rol. Het is namelijk statistisch bewezen dat jongeren meer kan op een ongeval hebben. Vaak zakt de premie jaar na jaar als er geen ongeval wordt gedaan.
  • U had er misschien niet meteen aan gedacht maar uw woonplaats bepaalt mee de hoogte van de premie. De kans dat er in stedelijk gebied een ongeval gebeurt, ligt namelijk vele malen hoger dan in bijvoorbeeld landelijk gebied.
  • En dan is er de bonus malus. Het is een systeem waarbij beginnende bestuurders in de hoogste bonus maluscategorie starten. Een jaar geen ongeval betekent een daling van de bonus. Een jaar met een ongeval betekent weer een stijging. De premie van de kilometerverzekering gaat bepaald worden aan de hand van uw graad. Een verzekeraar kan trouwens uw schadeattest van bij een vorige verzekeraar oproepen om de juiste bonus malus toe te passen.
  • Tot slot zijn er nog de eventuele rijhulpsystemen die een invloed op de hoogte van de premie kunnen hebben. Parkeersensoren, snelheidsbegrenzers, automatische remsystemen,… Ze kunnen u allemaal een leuke korting opleveren.

Kilometerverzekering vs kilometerkorting

Bij vele mensen zal de kilometerkorting in plaats van de kilometerverzekering misschien een belletje doen rinkelen. De kilometerverzekering, zoals al eerder uitgelegd, gaat u verzekeren op basis van het aantal kilometer dat u maximaal gedurende een periode van meestal een jaar gaat rijden of van plan bent te gaan rijden. Een kilometerkorting daar geniet u pas nadien van. Het is namelijk een korting die u krijgt als u minder dan een bepaald aantal kilometers hebt gerede,. Denk aan een korting die wordt toegepast als u dat jaar minder dan 5000 of minder dan 10.000 kilometer heeft gereden.