In de wereld der verzekeringen spelen verzekeringskantoren een belangrijke rol. Voor vele mensen vormen ze de perfecte plek om hun verzekeringen af te sluiten. Een rechtstreekse partner die op maat gemaakt verzekeringsoplossingen kan aanbieden. Maar wat is een verzekeringskantoor nu precies, welke kantoren zijn betrouwbaar en wat zijn de 3 beste verzekeringskantoren in België? Vragen waarop we in dit artikel een antwoord proberen te bieden.

Wat is een verzekeringskantoor?

Voor we naar de 3 beste verzekeringsmaatschappijen van België kijken, is het misschien nuttig om even stil te staan bij wat een verzekeringskantoor nu precies is. Een verzekeringskantoor of ook wel een verzekeringmaatschappij genoemd, zijn kantoren die bepaalde verzekeringen aan de man brengen. Ze werken hierbij niet met tussenpersonen maar sluiten direct met u een contract af. Er zijn verzekeringskantoren die zich heel specifiek op bepaalde verzekeringsdomeinen richten, terwijl andere kantoren zo goed als alle verzekeringen aanbieden. Het zijn wel allemaal verzekeringen waarvan de regels, voorwaarden en dekkingen enkel voor hun kantoor gelden. De grotere spelers zoals Axa en Ethias hebben wel regionale kantoren, maar vele van deze kantoren verkopen hun producten via telefoon of online.

De voordelen van verzekeringskantoren

Verzekeringskantoren hebben allereerst het grote voordeel dat ze zich zoals de naam al aangeeft, alleen op verzekeringen richten. Ze gaan zich dus niet bezighouden met financiële nevenactiviteiten zoals bijvoorbeeld beleggingen of spaarrekeningen bij een bank. Het voordeel hiervan is dat ze dan ook een zeer grondige kennis van hun producten hebben en een verzekering op maat kunnen aanbieden. Over het algemeen zien we dat verzekeringen bij verzekeringskantoren het goedkoopste zijn. Verzekeringsagenten of makelaars zijn tussenpersonen waardoor hun prijs hoger ligt en bij de bankverzekeraar ligt de prijs soms iets hoger omdat ze zovele producten aanbieden (de prijs hier hangt echter van vele zaken af en het is altijd de moeite om het even na te gaan wie de goedkoopste is). Tot slot heeft u bij een verzekeringskantoor ook een direct contact met de maatschappij die u de verzekering aanbiedt.

De nadelen van verzekeringsmaatschappijen

Zoals al gemeld, richten sommige verzekeringsmaatschappijen zich op specifieke domeinen. Hierdoor kan de keuze soms beperkt zijn en worden ook niet alle klanten aanvaard. De verzekeringskantoren beschikken daarnaast niet altijd over een zeer groot netwerk aan kantoren. Vaak wordt er van op afstand met de klant overlegd en heeft u dus niet dat directe face-to-face contact.

De 3 beste verzekeringskantoren in België

Laten we dan eens kijken welke verzekeringskantoren we als de 3 beste verzekeringskantoren of verzekeringsmaatschappijen van België zouden kunnen beschouwen. Het is moeilijk om over de beste kantoren te spreken aangezien heel wat van deze kantoren zich ook specifiek op 1 product of op 1 verzekeringstak richten. Om u toch een idee te kunnen geven, beroepen we ons op de zogenaamde DECAVI-trofeeën. DEVACI is een onafhankelijk orgaan dat diensten verleent aan verzekeringsmaatschappijen en –makelaars en dat ook evenementen organiseert en evenementen binnen de verzekeringswereld bijwoont. Elk jaar stellen ze een team van experten samen dat op onafhankelijke basis naar de verzekeringswereld gaat kijken en op deze basis per verzekeringssoort het volgens hun beste verzekeringskantoor gaat aanduiden. Hun keuze wordt ook grondig gestoffeerd. Tot slot wordt er een algemene winnaar aangeduid die een jaar lang de Trofee van de Makelaars in zijn prijzenkast mag plaatsen.

Axa Belgium

Laten we beginnen met enkele runner-ups. Zo verdient AXA Belgium een plek in het lijstje van de 3 beste verzekeringsmaatschappijen. AXA Belgium is al geruime tijd een belangrijke speler binnen deze markt en ze zijn constant in de weer om deze plek te behouden en waar mogelijk te verbeteren. AXA Belgium wist dan ook 2 DECAVI-Trofeeën in de wacht te slepen. Het gaat hierbij om de trofee voor de Autoverzekering (BA- en omniumverzekering.) Hierbij wisten ze de prijs weg te kapen voor de ogen van maar liefst 13 concurrenten. De tweede verzekering van AXA Belgium die met een prijs ging lopen, is de Doctors Online by Axa verzekering. Hierbij wisten ze maar liefst 12 deelnemende producten binnen dezelfde sector te verslaan.

Ethias

Een tweede speler die bekend in de oren zal klinken, is Ethias. Ethias is een grote speler die verzekeringen binnen verschillende domeinen aanbiedt. En dit zowel voor particulieren als voor ondernemers. Ze beschikken over honderden adviseurs en tientallen regionale kantoren. Groot betekent in dit geval niet dat ze inboeten aan kwaliteit want ze wisten maar liefst 4 DECAVI-trofeeën binnen te halen. Allereerst is er de Trofee Digitale. Die hebben ze te danken aan het digitale portaal Myclaims AO en het portaal MyEthias. Dankzij deze platformen en andere digitale innovaties krijgen klanten tal van digitale oplossingen voorgeschoteld. De tweede trofee kregen ze voor hun verzekering arbeidsongevallen. Deze trofee kreeg Ethias in handen omdat ze verder gaan in deze verzekering dan wat er wettelijk verplicht is. Daarnaast wordt deze verzekering ook constant aangepast en verbeterd aan de normen en de evolutie van de maatschappij. Ethias Familiale is de derde verzekering van Ethias die de verzekeringsmaatschappij een prijs opleverde. De waarborgen bij Ethias gaan in deze verzekering verder dan deze van de concurrenten en daarom is deze prijs dik verdiend. Tot slot is ook de Brandverzekering voor Huurders een van de winnaars. Tegen een lage maandelijkse premie is deze verzekering volledig op maat gemaakt voor de huurder. Verzekerden kunnen trouwens op 24/24 bijstand rekenen.

AG

En dan is er nog de overall winnaar die ook bij ons in de lijst van de 3 beste verzekeringskantoren in België bovenaan het podium pronkt. De gouden medaille en de daarbij horende Trofee van de Makelaars heeft AG gekregen omdat ze jaar na jaar blijven innoveren en creatief blijven omspringen met de veranderingen binnen de maatschappij. Hun experten en adviseurs proberen ook steeds proactief klanten van de gepaste informatie en de beste diensten te voorzien. Reken daar nog de prestaties van de computertoepassingen en hun duidelijke en leesbare voorwaarden en documenten bij en het was een logische beslissing dat AG de Trofee van de Makelaars heeft ontvangen.

AG wist daarnaast de Trofee voor de Beste Publiciteitscampagne binnen te halen. Dit hebben ze te danken aan enkele Paralympische atleten die doorzettingsvermogen en de spirit om nooit op te geven op prachtige wijze in beeld brachten. Een tweede trofee is deze voor hun AG Care Hospitalisatie die onder de Verzekeringen Gezondsheidszorgen valt. De hospitalisatieverzekering van AG maakt het verschil door zonder kostenplafond uw behandelingen en opnames terug te betalen. Een volgende verzekering die een trofee kreeg was de AG Modulis Easy verzekering. Het gaat om een KMO verzekeringspakket met beroepsgebonden schadeverzekeringen. Deze verzekering wordt binnen de private sector op handen gedragen. Zo kunt u onder meer op maat gemaakte pakketten kiezen voor restaurants, kapsalons, bakker-banketbakkers en voedingswinkels. Daarnaast bevat de verzekering ook unieke clausules en een zogenaamde goedklantenbonus. Tot slot sleepte de brandverzekering AG Top Woning een trofee in de wacht. 24/24 bijstand, snelle schaderegeling, terugbetaling van de kosten, de verzekerde kiest wat hij of zij wil verzekeren en de mogelijkheid om de verzekering met tal van packs uit te breiden, leverde de eerste prijs op voor AG Top Woning.

Andere verzekeringsmaatschappijen

Andere verzekeringskantoren die het vernoemen waard zijn, zijn:

AIG: AIG wist de prijs voor de Cyberrisk Verzekering binnen te halen. Het was de eerste maal dat deze trofee werd uitgereikt. Cyber security zal de komende jaren enkel en alleen aan belang winnen en daarom mag deze trofee zeker niet onderschat worden.

  • P&V Verzekeringen: Winnaar via hun P&V Motorverzekering.
  • Vivium Verzekeringen: Winnaar dankzij hun Fietsverzekering.
  • Allianz Benelux: Kreeg een trofee dankzij hun RoadSafe verzekering
  • Europ Assistance: voor hun reisverzekering & bijstand aan personen.

Welke verzekeringskantoren in België zijn betrouwbaar?

Wie verzekeringskantoor in Google intypt, wordt overspoeld met verschillende verzekeringskantoren en -makelaars. Het maakt het er niet makkelijker op om er eentje te kiezen, laat staan om uit te vissen of deze verzekeringskantoren wel betrouwbaar zijn. Sommige kantoren kent u misschien wel van naam, maar er zullen ongetwijfeld verzekeringsmaatschappijen bij zijn die geen belletje doen rinkelen. Daarom zijn deze maatschappijen niet minder goed en in sommige gevallen zijn ze zelfs beter. Maar hoe kan ik dan nagaan of ze betrouwbaar zijn? Gelukkig zijn er enkele hulpmiddeltjes die u kunnen helpen om na te gaan of u bij een betrouwbare partner terecht kunt.

Allereerst moeten alle verzekeringsmaatschappijen een toelating hebben gekregen om hun diensten uit te oefenen en aan te bieden van de Nationale Bank van België. Daarnaast zijn ze ook opgenomen in het register van het FSMA (Autoriteit voor Financiële Markten en Diensten). Deze autoriteit heeft verschillende regels opgesteld waaraan verzekeringsmakelaars en verzekeringskantoren in België moeten voldoen alvorens ze hun ambt mogen uitoefenen. Staat uw verzekeringsmaatschappij in deze lijst dan mag u op beide oren slapen. De regels gaan onder meer over de kennis ter zake, het geven van voldoende informatie aan de klant en het voorstellen van verzekeringen die beantwoorden aan de wensen en behoeften van de klant.

Er zijn daarnaast ook verschillende beroepsverenigingen waarbij u terecht kunt, mocht u toch nog vragen of twijfels hebben. De bekendste zijn Assuralia, FVF, Febrabel, Uniprabel, BVVM en Brocom.