Op vakantie gaan met de caravan kan erg leuk zijn. Je bent niet afhankelijk van een duur hotel wanneer je op reis gaat en kan op enkele van de mooiste plekjes in het binnen- en buitenland overnachten.

Wat is het?

Een caravanverzekering verzekert de schade die zonder opzet aan de caravan wordt toegebracht. Er valt te kiezen uit twee verschillende dekkingsvormen voor de caravan. Deze dekkingsvormen zijn de standaard caravanverzekering en de all risk caravanverzekering. Uiteraard is de dekking van de all risk caravanverzekering uitgebreider dan die van de standaard caravanverzekering, maar de premie is dan ook wat hoger. Er is geen burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering nodig voor de caravan, omdat deze altijd zal worden getrokken door een voertuig waarop deze al van toepassing is.

Wanneer je er met de caravan op uittrekt is het echter ook belangrijk dat je een caravanverzekering aangaat. Er kan namelijk altijd wel wat misgaan met de caravan. Of je caravan nu beschadigd wordt door een aanrijding, of de inboedel of accessoires stuk gaan door diefstal of slecht weer – een caravanverzekering kan je hulp bieden wanneer het allemaal even niet meezit met de caravan.

Wie moet een caravanverzekering afsluiten?

Hoewel een caravanverzekering erg aan te raden is, is deze verzekering niet verplicht. Maar wanneer jouw caravan schade lijdt kunnen de kosten erg hoog oplopen. Om dit soort financiële opdoffer te voorkomen is een caravanverzekering erg handig.

Iedereen die zonder zorgen met de caravan op reis wil zal dus best een caravanverzekering afsluiten.

Wat wordt er gedekt door de caravanverzekering?

De standaard caravanverzekering zal jouw caravan dekken tegen schade van bijvoorbeeld brand, bliksem, ontploffing of een storm. Hagelschade dien je vaak apart te verzekeren. Om je tegen hagelschade te verzekeren moet je een document kunnen voorleggen dat het dag van jouw caravan bestendig is tegen hagel.

Stel je voor dat je opeens in een storm of zwaar onweer terechtkomt. Je vakantie is naar de vaantjes wanneer de storm je caravan omverblaast. Zulke stormschade kan heel erg duur zijn. Je zal namelijk schade hebben aan je ramen, inboedel en aan de caravan zelf.

Daarnaast wordt ook schade aan de inboedel verzekerd bij een caravanverzekering. Je moet wel even kunnen bewijzen dat jouw caravan afgesloten werd met hoogwaardige sloten. Ook kan jij je caravan beschermen tegen diefstal. Afhankelijk van welke caravanverzekering je afsluit kan dit inbegrepen zijn. Indien dit niet in de polis zit, is het handig om dit er even bij te nemen. Het zou jammer zijn mocht je na een leuke dag aan het strand of in de stad terug bij de camping komt om te merken dat dieven jouw caravan binnengedrongen zijn. Hoewel dit natuurlijk iets is dat een verzekering niet kan tegenhouden kan de verzekering je wel financieel helpen bij een diefstal.

Daarnaast kan ook vervangend vervoer of een vervangende accommodatie geregeld worden door de verzekering. Op die manier hoef je geen honderden euro’s uitgeven aan een hotel wanneer je bijvoorbeeld in het zuiden van Frankrijk betrokken bent bij een ongeval en jouw caravan beschadigd is.

Bijkomende dekkingen bij je caravanverzekering

Indien je dat wenst kan je ook bijkomende dekkingen nemen op je caravanverzekering. Hagelschade zit bijvoorbeeld niet in iedere caravanverzekering inbegrepen. Je zal deze dekking er dus bij moeten nemen. Indien je een bewijs hebt dat jouw dak hagelbestelding is zijn er bepaalde verzekeraars die hagelschade toch in hun basispakketje caravanverzekering opnemen.

Daarnaast moet je ook vaak een bijkomende verzekering nemen op schade aan je accessoires zoals je voortent, luifel of schotelantenne. Dit is een erg belangrijke bijkomende dekking gezien een scherpe wind je luifel of schotelantenne makkelijk kan losmaken of vernielen.

Diefstal is niet enkel altijd gedekt. Neem deze dekking zeker bij je caravanverzekering. Diefstal is niet ongewoon op caravanparken en campings.

Ook voor Total Loss – wanneer je caravan tot schroot herleid wordt in een zwaar ongeval, moet je een bijkomende verzekering nemen.

Hoe wordt de kost van de caravanverzekering berekend?

Wanneer je een caravanverzekering aangaat kan de prijs afhangen van de nieuwwaarde van je caravan, het bouwjaar van de caravan, het aanschafjaar van de caravan en het type caravan dat je hebt.

Zo wordt is de premie die je moet betalen op een nieuwe, dure caravan van meer dan 750 kilo vaak groter dan de premie op een tweedehandscaravan van minder dan 750 kilo. Kijk dit goed na voor je een caravanverzekering afsluit.

Waar kan je een caravanverzekering afsluiten?

Je kan een caravanverzekering afsluiten bij de meeste grote verzekeraars. Het is erg belangrijk dat je goed onderzoekt welke polissen er beschikbaar zijn en wat er in de verzekering is inbegrepen. Daarna ga je best ook in gesprek met de verzekeraar om zo na te gaan welke bijkomende verzekeringen je best neemt.

Waarom afsluiten?

Een caravan is doorgaans niet goedkoop en dat betekent dat schade hieraan vaak ook flink in de papieren loopt. Het is daarom een goed idee om de caravan te verzekeren tegen eventuele schade die hieraan kan worden toegebracht. De kosten hiervan lopen vaak flink op en kunnen niet zomaar door iedereen betaalt worden, terwijl het soms noodzakelijk is om de schade te herstellen om zo op vakantie te kunnen of, erger nog, weer naar huis te kunnen aan het eind van de vakantie. Met een caravanverzekering kan schade als gevolg van diefstal, invloeden van de natuur en door de eigen schuld worden vergoed. Het is in alle gevallen, maar met name bij schade door eigen schuld, van belang dat de schade zonder opzet is toegebracht. Wanneer dit wel het geval is en de verzekeraar dit kan aantonen zal er niets worden uitgekeerd.

Verzekeringsvormen

Zoals gezegd zijn er twee verschillende verzekeringsvormen mogelijk. Allereerst is er de standaard caravanverzekering waarbij schade wordt vergoed die wordt veroorzaakt door invloeden van de natuur zoals brand en storm en schade door diefstal. Daarnaast geldt uiteraard de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van het voertuig dat de caravan trekt. De premie voor zo’n verzekering ligt wat hoger dan die van een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, maar dat valt dan natuurlijk ook terug te zien in de eventuele schades die gedekt zijn.

Een meer uitgebreide verzekeringsvorm is de all risk caravanverzekering. Hiermee is ook schade door een aanrijding of door overig onheil van buitenaf verzekerd. Daarnaast biedt een all risk caravanverzekering dekking tegen schade door bouw- of materiaalfouten en vallende tentstokken. Het is de meest dure variant van de verzekeringen, maar de dekking is dan ook het meest uitgebreid, waardoor het vooral aan te raden valt voor nieuwe caravans. Die hebben doorgaans nog een hoge dagwaarde, wat betekent dat een schade al snel flink in de papieren zal lopen.

Waar op te letten bij het afsluiten?

Het afsluiten van een caravanverzekering is niet erg ingewikkeld. Het is slim om eerst eens goed te kijken naar de eigen caravan en welke verzekeringsvorm hier het best bij zou passen. Wanneer het om een nieuwe caravan gaat is een all risk verzekering vaak het best passend, terwijl een wat oudere caravan vaak beter met een standaard caravanverzekering valt te verzekeren. Wanneer de gewenste dekking voor de caravan duidelijk is kan er gekeken worden naar het aanbod van de verschillende verzekeraars. Door op internet de aanbiedingen te vergelijken kan de goedkoopste caravanverzekering worden geselecteerd.