Verplichte Verzekeringen voor Particulieren

Over verplichte verzekeringen voor particulieren in België kunnen we kort zijn: er zijn er geen. In België is er geen enkele verzekering die in het algemeen, voor iedereen, verplicht is. Er zijn wel verzekeringen die in bepaalde situaties verplicht zijn.

BA Autoverzekering

Voor autobestuurders is de Autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid verplicht: u bent verplicht om uw voertuig te verzekeren voor schade die u ermee aan anderen zou berokkenen. Als bewijs van verzekering ontvangt u de zogenaamde ‘groene kaart’.

Verzekering huispersoneel

Indien u huispersoneel tewerk stelt, bent u verplicht voor hen een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. ‘Huispersoneel’ is een erg ruim begrip. We bedoelen hiermee de poetsvrouw, maar bijvoorbeeld ook een tuinier, klusjesman of oppas voor de kinderen.

Aanbevolen verzekeringen

Tot op heden is een brandverzekering niet wettelijk verplicht. Toch is deze ten zeerste aan te raden. Wie een appartement of woning huurt, kan trouwens door de verhuurder verplicht worden zo een verzekering af te sluiten.

Gaat u een hypothecair krediet of een renovatielening aan, dan denkt u best ook aan een schuldsaldoverzekering. Als u overlijdt, betaalt deze verzekering een vooraf bepaald percentage van uw uitstaande schuld in één klap af. De schuldsaldoverzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar in veel gevallen eist de bank of kredietinstelling dat u zo een verzekering afsluit als u bij hen een lening aangaat. Voor een complete bescherming kunt u de schuldsaldoverzekering ook combineren met een aanvullende invaliditeitsverzekering.

Misschien wel één van de bekendste ‘warm aanbevolen’ verzekeringen is de BA Familiale. Deze polis is relatief goedkoop, maar heeft een zeer uitgebreide dekking. Het gaat hier om kleine zaken, maar wel om zaken waarmee iedereen vroeg of laat in contact komt. Een ongeval is zo gebeurd. U loopt bijna elke dat het risico per ongeluk iemand te verwonden of andermans goed te beschadigen. De dag dat het effectief zo ver zou komen, komt de familiale verzekering u goed van pas.