Kortlopende Reisverzekering

Er kan bij het afsluiten van een reisverzekering gekozen worden tussen twee opties. Aan de ene kant kan er een doorlopende reisverzekering worden afgesloten, maar mensen kunnen ook kiezen voor een kortlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering klinkt vaak aantrekkelijk, maar in veel gevallen zijn mensen goedkoper af met een kortlopende reisverzekering.

Voor wie?

Een kortlopende reisverzekering is het best geschikt voor mensen die per jaar relatief weinig op reis zijn. Wanneer er alleen in de zomer 14 dagen vakantie wordt gevierd en er de rest van het jaar hard wordt gewerkt is het vaak niet voordelig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Het is slimmer om een kortlopende reisverzekering af te sluiten wanneer er op jaarbasis minder dan 21 dagen in het buitenland wordt verbleven. Iedereen die minder dan deze 21 dagen per jaar in het buitenland verblijft kan daarom geld besparen met een kortlopende reisverzekering en zo geld overhouden voor andere leuke dingen.

Dekking

De dekking van een kortlopende reisverzekering kan zelf worden gekozen aan de hand van allerlei modules. Een kortlopende reisverzekering kan daarmee zelf worden samengesteld en zo worden afgestemd op de persoonlijke situatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een aanvullende module tegen medische kosten. Hiermee worden medische kosten in het buitenland vergoed en brengen gezondheidskwesties op vakantie geen financieel risico met zich mee, waardoor er meer onbezorgd van de vakantie kan worden genoten. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een verzekering tegen de eventuele kosten als gevolg van schade aan de bagage.

Voordelen

Er zitten twee belangrijke voordelen verbonden aan een tijdelijke reisverzekering. Allereerst is er het prijsvoordeel voor mensen die niet meer dan 21 dagen per jaar op reis zijn. Ze zijn voordeliger uit met een reisverzekering speciaal afgesloten voor hun vakantie, bijvoorbeeld in de zomerperiode.

Daarnaast kan een tijdelijke reisverzekering speciaal worden toegesneden op een specifieke reis. Het is daarom mogelijk om extra dekkingen af te sluiten die speciaal geschikt zijn voor de te maken reis. Eventuele buitengewone risico’s kunnen daarmee gemakkelijk worden afgedekt. Zodra de reis voorbij is stopt de verzekering weer en loopt deze dus niet het gehele jaar door. Zeker in het geval van een specifieke verzekering is dit erg fijn, omdat deze vaak maar nodig is voor een enkele reis en zeker niet het gehele jaar.

Nadelen

Aan de andere kant brengt een tijdelijke reisverzekering natuurlijk ook wel nadelen met zich mee. Naast de voordelen van een goedkope en specifieke verzekering brengt het als belangrijkste nadeel met zich mee dat er altijd zelf gedacht moet worden aan het afsluiten van de tijdelijke reisverzekering. Daarnaast kan de totale som aan verzekeringskosten alsnog hoger uitpakken wanneer er onverwacht toch een tweede reis wordt gemaakt en er alsnog een tweede kortlopende reisverzekering binnen het jaar moet worden afgesloten terwijl het aantal reisdagen binnen een jaar boven de 21 uitkomt en een doorlopende reisverzekering daarom achteraf goedkoper was geweest. Het is daarom altijd belangrijk om goed naar de persoonlijke situatie te kijken en daarbij de best passende reisverzekering af te sluiten.