Oldtimerverzekering

Wat is het?

Een oldtimerverzekering is een speciale autoverzekering die alleen kan worden afgesloten voor auto’s die officieel als oldtimer zijn aangemeld bij de Dienst Inschrijving Voertuigen en een typische O-nummerplaat hebben. Een auto kan als oldtimer worden aangemeld als deze aan een aantal voorwaarden voldoet.

Ten eerste dient de auto een personenwagen, auto voor dubbel gebruik of minibus te zijn die ten minste 25 jaar geleden in gebruik genomen is. Wanneer het om een ander voertuig gaat dient deze ten minste 30 jaar geleden in gebruik genomen te zijn. Daarnaast mag de auto niet het voertuig zijn waarmee de dagelijkse ritten worden gemaakt. Het dient een voertuig te zijn dat slechts enkele malen per jaar op de openbare weg komt. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan meetings, speciaal voor oldtimers of proefritten ter voorbereiding op meetings en of manifestaties. De ritten die worden gemaakt met de oldtimer mogen alleen tussen zonsopgang en zonsondergang worden gemaakt binnen een straal van 25 kilometer van het adres waarop de oldtimer geregistreerd zijn. Door middel van een verklaring die aan de wettelijke eisen voldoet kan er een uitzondering worden gemaakt op de regel met betrekking op de afstand wanneer er met de oldtimer een rit wordt gemaakt richting een meeting of manifestatie.

Kosten

Een oldtimerverzekering is stukken voordeliger dan een reguliere autoverzekering. Dit komt door het feit dat de oldtimer maar enkele keren per jaar wordt gebruikt en daarmee een stuk minder risico met zich meebrengt dan een normale auto waarmee er bijvoorbeeld dagelijks gereden wordt. Vanwege dit veel lagere risico neemt de verzekeraar genoegen met een stuk minder premie. Het is dan natuurlijk wel van belang dat de eigenaar van de oldtimer zich aan de eerder genoemde voorwaarden houdt. Wanneer dit niet het geval is zullen er bij een eventueel ongeval een groot aantal kosten op de eigenaar zelf verhaald worden.

Allereerst zal de verzekeraar alle kosten die gemaakt worden als gevolg van de schade die door de bestuurder van de oldtimer is berokkend vergoeden. Mocht blijken dat de eigenaar van de oldtimer zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden voor het gebruik van de oldtimer, dan zal de verzekeraar zich wenden tot deze bestuurder en de kosten van de uitkering terug gaan vorderen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het opzettelijk negeren en het negeren van de voorwaarden zonder hiervan op de hoogte te zijn. De verzekeraar heeft de plicht om uit te zoeken of er opzet in het spel is. Wanneer de verzekeraar hier achter komt en dit kan aantonen zal de bestuurder van de oldtimer voor het volledige bedrag aansprakelijk worden gesteld. Wanneer het niet aan te tonen is dat de bestuurder willens en wetens de voorwaarden heeft genegeerd om een goedkopere verzekering af te kunnen sluiten zal de verzekeraar een bedrag van maximaal €250 kunnen vorderen op de bestuurder. De rest van de kosten voor de uitkering aan het slachtoffer van het ongeval komen in dat geval alsnog voor de verzekeraar en de bestuurder dient zich in het vervolg wel aan de voorwaarden te houden.