Een ongeluk is gebeurd voor u het goed en wel beseft Uw hond loopt onverwachts de straat op. Iemand die net op dat moment voorbij fietst moet uitwijken, komt ten val en breekt zijn arm. Dikke pech natuurlijk, niet in het minst voor uw portemonnee.

Zo’n klein ongeval is ook seniorengezinnen niet vreemd. Ook zij kunnen dus gebaat zij bij een familiale verzekering. Sommige verzekeraars doen speciale inspanningen voor senioren en geven hen een specifieke of goedkopere polis. Zij doen dit omdat ze van mening zijn dat senioren minder mobiel zijn en daardoor minder kans lopen op ongevallen. Toch is dit geen algemene regel. Best kunt u bij uw verzekeraar navragen of die iets extra voorziet voor senioren. Is dit niet het geval loont het misschien de moeite rond te horen bij andere verzekeraars. Sowieso is de familiale verzekering een relatief goedkope polis. Meer dan 70 euro per jaar kost deze meestal niet. Maar alle beetjes helpen en alle kortingen zijn mooi meegenomen.

Onder één dak

De familiale verzekering neemt de materiële en/of lichamelijke schade ten laste die verzekerden binnen hun privéleven aan derden veroorzaken. In principe dekt de familiale verzekering alle personen die onder hetzelfde dak wonen. Dus niet alleen de kinderen, maar ook bijvoorbeeld de inwonende opa en oma. Senioren die inwonen bij hun kinderen, hebben dus geen eigen familiale verzekering nodig. Handig om weten, zo vermijdt u dubbele kosten.

Derden

De familiale verzekering biedt de verzekerde een wereldwijde dekking. En dat is natuurlijk ook interessant voor senioren. Zij zijn al lang niet meer de oudjes die thuis voor televisie blijven zitten. Senioren zijn sportief en ontdekken de wereld. En ook daar kan iets gebeuren. Stel dat u op vakantie in de bergen fietst en in een moment van onoplettenheid botst u met uw tweewieler tegen een geparkeerde auto. Hier komt de familiale verzekeraar tussen. Althans wanneer het bedrag van de materiële schade de vrijstelling overtreft. Uw familiale verzekering zorgt ervoor dat de schade aan de auto en de eventuele lichamelijke schade bij de inzittenden vergoed wordt – hoewel in ons voorbeeld de kans op dat laatste eerder klein is.

Gelukkig zijn de meeste schadegevallen in de privésfeer maar kleinigheden die probleemloos in der minneworden geregeld. Maar als het noodlot toeslaat, kan de factuur hoog oplopen. Daarom voorziet de wet erin dat een familiale verzekeraar materiële schade tot op zijn minst 4.591.135 euro moet dekken en lichamelijke schade tot 22.955.674 euro. Dit zijn al immense sommen, maar de meeste verzekeraars voorzien in nóg hogere bedragen.

Een familiale verzekering is niet verplicht. En bij veel Belgen leeft nog altijd het idee dat zo een verzekering alleen zin heeft voor wie kinderen of huisdieren heeft. Alsof die alleen maar iets kunnen uithalen. Maar het noodlot kan bij iedereen toeslaan en een ongeval is gauw gebeurd. Twee keer nadenken is dus de boodschap.