Caravanverzekering

Wat is het?

Een caravanverzekering verzekert de schade die zonder opzet aan de caravan wordt toegebracht. Er valt te kiezen uit twee verschillende dekkingsvormen voor de caravan. Deze dekkingsvormen zijn de standaard caravanverzekering en de all risk caravanverzekering. Uiteraard is de dekking van de all risk caravanverzekering uitgebreider dan die van de standaard caravanverzekering, maar de premie is dan ook wat hoger. Er is geen burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering nodig voor de caravan, omdat deze altijd zal worden getrokken door een voertuig waarop deze al van toepassing is.

Waarom afsluiten?

Een caravan is doorgaans niet goedkoop en dat betekent dat schade hieraan vaak ook flink in de papieren loopt. Het is daarom een goed idee om de caravan te verzekeren tegen eventuele schade die hieraan kan worden toegebracht. De kosten hiervan lopen vaak flink op en kunnen niet zomaar door iedereen betaalt worden, terwijl het soms noodzakelijk is om de schade te herstellen om zo op vakantie te kunnen of, erger nog, weer naar huis te kunnen aan het eind van de vakantie. Met een caravanverzekering kan schade als gevolg van diefstal, invloeden van de natuur en door de eigen schuld worden vergoed. Het is in alle gevallen, maar met name bij schade door eigen schuld, van belang dat de schade zonder opzet is toegebracht. Wanneer dit wel het geval is en de verzekeraar dit kan aantonen zal er niets worden uitgekeerd.

Verzekeringsvormen

Zoals gezegd zijn er twee verschillende verzekeringsvormen mogelijk. Allereerst is er de standaard caravanverzekering waarbij schade wordt vergoed die wordt veroorzaakt door invloeden van de natuur zoals brand en storm en schade door diefstal. Daarnaast geldt uiteraard de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van het voertuig dat de caravan trekt. De premie voor zo’n verzekering ligt wat hoger dan die van een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, maar dat valt dan natuurlijk ook terug te zien in de eventuele schades die gedekt zijn.

Een meer uitgebreide verzekeringsvorm is de all risk caravanverzekering. Hiermee is ook schade door een aanrijding of door overig onheil van buitenaf verzekerd. Daarnaast biedt een all risk caravanverzekering dekking tegen schade door bouw- of materiaalfouten en vallende tentstokken. Het is de meest dure variant van de verzekeringen, maar de dekking is dan ook het meest uitgebreid, waardoor het vooral aan te raden valt voor nieuwe caravans. Die hebben doorgaans nog een hoge dagwaarde, wat betekent dat een schade al snel flink in de papieren zal lopen.

Waar op te letten bij het afsluiten?

Het afsluiten van een caravanverzekering is niet erg ingewikkeld. Het is slim om eerst eens goed te kijken naar de eigen caravan en welke verzekeringsvorm hier het best bij zou passen. Wanneer het om een nieuwe caravan gaat is een all risk verzekering vaak het best passend, terwijl een wat oudere caravan vaak beter met een standaard caravanverzekering valt te verzekeren. Wanneer de gewenste dekking voor de caravan duidelijk is kan er gekeken worden naar het aanbod van de verschillende verzekeraars. Door op internet de aanbiedingen te vergelijken kan de goedkoopste caravanverzekering worden geselecteerd.