Voor miniscooters en scooters die op de openbare weg in Belgie worden gebruikt, is altijd een verzekering vereist, ongeacht de maximale snelheid. In principe is er weinig verschil tussen de verzekering van een scooter en die van een ‘gewone’ bromfiets.

Wie met een scooter rijdt, moet minstens 16 jaar zijn. Als u iemand meeneemt achterop, wordt dat 18. Behalve de helm moet de bestuurder van de bromfiets ook altijd rijbewijs, gelijkvormigheidsattest en natuurlijk de verzekeringspapieren bij zich hebben.

Welke verzekeringen zijn mogelijk?

Elk gemotoriseerd voertuig, dus ook de scooter, moet minimaal een verzekering burgerlijke aanssprakelijkheid hebben. Wettelijk gezien bent u volledig in orde als u deze hebt. Maar er zijn enkele andere verzekeringen die ook niet te versmaden zijn.

Zo kan ook de rechtsbijstandverzekening zeer nuttig zijn. Deze verzekering neemt alle kosten op zich die kunnen voortvloeien uit een ongeval. Advocaat, gerechtskosten, expertisekosten enzovoorts kunnen al snel oplopen en als u geen rechtsbijstandverzekering hebt, draait u er zelf voor op. Deze polis is niet duur. Voor goed dertig euro kunt u al een rechtsbijstandverzekering voor uw scooter afsluiten. Deze kan u samen afsluiten met uw burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, maar u kunt ook opteren voor een aparte polis rechtsbijstand.

Wie echt helemaal zeker wilt zijn, kan ook een polis alle risico’s afsluiten. Hierbij worden alle kosten aan de eigen scooter volledig terugbetaald als u in fout wordt gesteld bij een ongeval.

En als u weet dat er elk jaar meer dan 10.000 bromfietsen en scooters worden gestolen, kan de diefstalverzekering misschien ook een interessante optie zijn. Net zoals rechtsbijstand is een diefstalverzekering niet al te duur.

Wat houdt de BA-verzekering in?

Deze wettelijke verplichte verzekeringe zorgt ervoor dat u als bestuurder beschermd bent tegen de financiële gevolgen van een ongeval dat u zelf veroorzaakt. Ze verzekert uw aansprakelijkheid. Ze zal in uw plaats schade – zowel lichamelijk als materieel – vergoeden die u hebt toegebracht aan anderen na een ongeval in fout.

Veel verzekeraars geven daar bovenop nog extra voordelen en services. Die zijn niet bij wet verplicht en verschillen dus tussen de verzekeringsmaatschappijen onderling. U informeren voor u een verzekering afsluit is dus de boodschap.

Zo hebben de meeste verzekeraars een 24 op 24 dienstverlening, die u ter hulp komt bij een ongeval. Sommige maatschappijen nemen in hun polis op dat de verzekerde een lift naar huis krijgt als hij zelf niet meer naar huis kan rijden, en hetzelfde geldt voor de eventuele passagier. Behalve voor de bestuurder zorgen veel verzekeraars ook voor de scooter, door hem af te leveren bij de voorkeursgarage van de verzekerde. Deze lijst is niet exhaustief. Verzekeringsmaatschappijen worden altijd maar creatiever om klanten te lokken. Dit speelt volledig in het voordeel van u als verzekeringsnemer.